1 penyumbang pandangan

haishhh status2 fb~

FB! or kata nama panjang nye facebook and dalam bahasa melayunya bukumuka...sape yang takde FB pada zaman yang canggih lagi moden lagi berteknologi tinggi sekarang nie memang rugi! Tapi tu bukan AQU yang cakap ehhhh...tu rakan2 seangkatan dan sepejuangan dan budak2 remaja sekarang yang cakap. Tapi AQU pulak cakap, kesian orang2 yang ade FB macam kita nie...sebab nye nak taw kenape..meh aqu cite :-


1) sebab makin lama kita akan memupuk sikap menjaga tepi kain orang ( kadang2 memang ok jaga tepi kain orang nie kalau tuk kebaikan, tapi kebanyak kan nye gossip!)


2) sebab membuka ruang mahupun peluang tuk kita mem"blame" or mencarut2 or mengamuk or perli2 orang lain ikut suke tangan kita menaip (bila tegur,dia jawab suke hati aqu la status aqu)


3) tak pepasal terjadi nya punca2 pergaduhan, salah paham, misunderstand and mcm2 mis la.. ( nie kes bila wujud orang tak sedar diri)


4) munculnya sifat "bajet" cun or hensem..(aishhh cam kena kat diri sendiri). Nie kes bila awek2 cun nak letak gambar yang tak berapa nak cukup kain..yang lelaki pulak buh gambar cam nak gi interview bina badan, tak pakai baju.


5) wujud nya sifat buruk sangka. contoh nya macam si A post "aqu dah dapat beli kereta BMW akhir nya".. jadi bila yang si B nie baca, dia pun pikir nak berlagak la tu nk menunjuk~


Jadi point kat sini, FB nie hanya sesuai tuk orang yang reti nak memanafatkan nye dah menggunakan nye dengan cara yang elok....memang la status sendiri suke hati kowang la kan nak tulis pe, aqu pun x kesah sangat pun! cuma bila dah kowang post perkataan2 BODOH,FUCK,WTF sume tu mata sape yang sedap nak memandang,lidah sape yang sedap nak membace. Tak puas hati??? suke hati~


*p/s--> Peringatan untuk diri sendiri jugak.
ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
1 Comments

1 00 rajin nak comment:

0nenanina Vanilla said...

btol tu.. banyak org da slah gune fb.. btter men blog.. almost blogger pndai bpkir n bijak menulis entri yg bgus dri org yg mncarot kt fb.