0 penyumbang pandangan

OK! semua tak sempurna!

Satu perangai orang melayu nie, pantang di tegur. Bila di tegur je mesti nak menjawab..paling2 tak pun dia menjawab jugak tu dalam hati,tah2 siap sumpah seranah bagai..kena pulak kat orang yang lantang bersuara,hah memang dia sembur balik la..pastu guna ayat tak boleh nak blah..mula la keluar ayat "alamak....macam ko perfect",  "ko tak penah buat dosa ke,baiki diri tu dulu" tak pun "ko nie dulu nk jd ulama ke tapi masyarakat tak terima" ayat paling dasatt pulak macam "kubur masing2,ko ape pedulik", "ko bayar keranda share ke dengan aqu" or  "ko booking kubur same port erk ngn aqu". Tu la orang melayu, tak banyak aqu tengok bangsa lain yang ade sikap macam nie..sebab tu kadang2 aqu terkilan,sebab aqu pun melayu..


Bila dah ada manusia menegur tu, makna nya pe kita buat tu ada silap nya..jangan la hembur balik orang yang menegur tu..kalau tak nak ikut or terima pun teguran tu, diam2 sudahhhh....tak de sape2 sakit hati. Jadi, cube la ambik part positive dari pepatah jaga tepi kain orang tu, tak kisah la seluar ke skirt ke pun boleh.. ye la kadang2 mane taw masing2 tak perasan kain dia koyak, jadi tegur menegur~ paham... Manusia memang tak sempurna, tapi dengan cara menegur menjadikan kita lebih berguna.


Aqu nasihatkan tuk diri aqu jugak, hati2 dengan ayat yang terkeluar dari mulut kita nie..jangan sampai nanti anak2 cucu2 kita buat benda yang sama kat kita balik! Elok2 tak de penyakit jantung, bile anak2 kowang sebut balik ayat2 yang macam aqu mention tadi, aqu boleh taruh la memang boleh jadi tiket terus jalan ke dunia lain punyer!
ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
0 Comments

0 00 rajin nak comment: