0 penyumbang pandangan

couple = tunang!

Assalamualaikum....

ok, first aqu nak tanye korang la...kalau sebut jer pasal tunang kemestian/ wajib ke bercincin2 nie?? Eh mesti la kena...sebenarnya TAK! so korang jangan la pandai2 sangat, bila orang tu kata dia dah tunang je, korang dengan aksi lagak pandainya bertanya mana2 cincin, gelang ke pe bagai ke sebagai tanda!


Bagi aqu tunang nie same couple...but maybe orang tak rasa tunang nie sama macam couple sebab couple nie dah di salah tafsir and di salah anggap kan oleh sesetengah pihak sebagai sesuatu yang belum mencapai tahap keseriusan dalam perhubungan (pe benda aqu merepek -.-).. lagipun satu lagi sebab maybe couple nie bunyi dia lebih kepada kebudak2an, maksud nya bunyi dia tak la gah sangat nak di banding istilah tunang..so di sebab kan tu jadi la diskriminasi terhadap istilah "COUPLE" nie..


secara tradisi nya (cewahhh tradisi gitu~), tunang nie ialah perjanjian antara seorang lelaki and perempuan yang sama2 membuat perjanjian or maybe boleh di kata have a intention or nawaitu untuk hidup bersama and mereka dah berjanji or lagi senang dah cop la...and sape pulak yang pandai2 kata tunang tu perlu persetujuan family, kena ada hantaran, kena ade cincin, kena ada bagai2 la..kalau tak de sume tu pun boleh la bertunang, tapi seelok2 nya perlu persetujuan family la. pasal hantaran pe bagai tu sume boleh la aqu kata kan sebagai tradisi or adat la kot, sebab orang dulu2 buat jadi kita pun terikut2 la buat...( kenapa la org dulu2 tak bagi keta BMW  ke cincin bertahtakan berlian 24 biji ke -.-)


tu la susahnya bila kita nie tak tau ujung pangkal sesuatu perkara tu, jadi membuta tuli je ikut..so effect nya jadi camni la, benda yang sebenarnya sangat mudah di susah kan..last2 kita yang mengeluh kan kan kan...


sebenarnya semua adat2 yang kita buat tu tak semestinya 100% datangnya dari adat melayu, sebab kita nie hidup dalam banyak budaya jadi macam2 adatla wujud...contohnya bersanding, benda tu adat dari hindu bukan MELAYU..tapi disebab kan benda tu nampak meriah, kita telah menyerapkan adat dari kaum hindu tu dalam tradisi perkahwinan kita..ok! sekian sila la paham..nie la guna nya belajar CTU...hahhaha so thanks tuk ustaz sebab mendidik diriku ini.. ;)








ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
0 Comments

0 00 rajin nak comment: