0 penyumbang pandangan

tanda aidilfitri menjelang~

  • Surau  lenggang. Nie aqu amat amat amat pasti plus yakin tahap dewa lah. Sepanjang aqu hidup 22 tahun nie, dan dekat 10 tahun aqu menjadi pemerhati masjid2 dan surau2 (pemerhati jer??? -. - ok tak! tapi tu tak payah di cerita) di kala Ramadan menjelang jer, jumlah jemaah yang datang mengikut arus peredaran ramdan dari sehari ke sehari.. hoho da boom tul bahasa aqu pakai.. ye la bahasa paling mudah aqu guna, korang pun mesti perasan kan bile awal2 ramadan jer jumlah jemaah tu melimpah luah sampai kat tangga2 luar masjid pun penuh lagi, time tu la baru kita perasan yang umat Muhammad nie ramai lagi rupanya kan..tapi bile dah makin nak ujung2 ramadan jer, sure tinggal sekerat je tu pun kalau la sekerat kadang2 tinggal 5 6 baris jer.. tak taw kenapa, maybe ramai2 pakat jemaah kat rumah je agaknyer. ;P Tapi kalau ade surau2/masjid yang makin nak abis Ramadan makin ramdai melimpah ruah manusia tu sila la bagitaw erk, time tu aqu rasa kita kena pakat ramai2 buat amal seboleh mungkin sebab macam petanda2 kiamat dah tu..
  • Lagu raya. nie sure la kan ader..kemestian.. bukak2 radio jer, dah dengar lagu raya, lepas lagu raya lagu raya lepas tu lagu raya.. kadang2 sehari ulang lagu yang sama dekat 3 4 kali.. sampai nak dengar lagu tangkap jiwang pun dah tak de langsung..bosan aqu! Tu belum kes pemanggil2 yang dok call nak buat ucapan kat radio2, abis dia buat list name untuk ucapan raya kat sedara mara tok nek dia.. cube bayang kan, kalau 3 4 orang okeh lagi nie “saya nak ucapkan selamat hari raya kat mak abah kat kampong, tunggu saya balik 2 hari lagi yer..kepada mak ngah pak su makngah mak su induk pak uda mak uda selamat hari raya..kepada sedara yang duduk kat blab la bla kepada sahabat baik saya bla bla bla kepada kawan2 boyfren anak2 sedara jiran bla bla bla” ha tak tension korang dengar?? Ucapan dia jer ade la dekat tah berapa minit.. tapi tak pe la, sekali setaun kan..
  • Jari hilang. Ehhh orang nak raya mana boleh ilang2 jari.. tapi nie la yang jadi bila muncul jer Hari raya aidilfitri.. aqu belum penah dengar lagi kes ilang2 jari ilang tangan ilang mata sume nie time raya cina ke depavali ker.. kalau ader pun 1 2 kes jer la, tapi ramadan and hari raya aidilfitri memang catat rekod, tiap minggu paling2 tak pun 2 kes jadi.. tak taw la kenapa jadi camtu. Cara diaorang main tu ke yang terlampau kreatif, or diaorang dok nak tunjuk bakat buat mercun baru aqu pun tak taw.. sebab aqu nie pun hantu mercun tapi bak kata aqu “buat jahat kena ikut akal, jangan ikut hati nanti mati”
  • Soalan cepu gangsa. Aiya lain macam bunyi nye. Ye la  awal2 ramadan dulu tiap2 hari dok tanye kawan2 satu opis tu “ha kau puasa tak aqu puasa nie”, “kau terawih tak malam semalam, aqu pegi”, “bangun sahur tak kau tadi nie asal lemah jer”.. status2 fb pun semua dah bertukar, semuanya ala2 menginsafi diri la gitu.. tapi bile masuk je minggu2 akhir Ramadan nie, ilang dah soalan2/status tu semua nya bertukar “ok,baju raye aqu dah siap borong 4 5 pasang”, “sape nak teman aqu pi cari barang2 raya, aqu belum puas lagi nie”, “baju raya kau tema ape nie”, “raya nie kau raya maner”.. sebab per bertukar?? Aqu taw kenapa…sebab bile tanye nanti “kau terawih tak malam nie”, jawapannyer “malam nie aqu kena siapkan kueh raye baru 5 jenis aqu buat” ;p
  • Golongan lelaki makin botak. Hakhahak ade kena mengena okeh! Nie kes2 bila dapat isteri yang berbelanja sakan, tang raya jer semua nak baru pantang orang sebelah depan belakang lebih siket dia pun nak jugak! Kadang tu aqu tengok naik kering bukan takat poket dengan laki2 dia pun kering..agaknya saying isteri nyer hal, kering pun kering la.. tu yang sampai botak tu sebab dok pikir tah ceruk mana dia nak rembat duit lagi ..

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
0 Comments

0 00 rajin nak comment: