0 penyumbang pandangan

bila tali barut di sanjung!

huh terkejut badak, kerbau kambing, unta aqu lepas bace suat kabar pagi tadi... pe lagi yang "isu bukit kepong: Mat Sabu tetap berdegil". Heran2 aqu,camner la boleh terlintas idea nie kat diaorang??.. adehh En.Mat sabu tau la semangat kemerdekaan tu mencurah2, tapi tak kan sampai nak sanjung komunis kot!!! Hello KOMUNIS ok!!! salah makan pil ke kepala terhantuk dinding nie??? 

Korang yang bace nie paham dak aqu dok cerita isu nie??? ke korang tak tau lagsung tentang sejarah "bukit kepong"?? Korang jangan nak bikin malu ye, nama je anak malaysia tapi sejarah bukit kepong haram kowang tau -.- nampak sangat la tak ambik pot camner sejarah kemerdekaan negara kita... plus tak bagi tumpuan langsung kat kelas! nak suh aqu cite?? maleh den... aqu nak cite isu "Mat Sabu" nie, kome pi bukak balik novel bukit kepong tu bace! tak silap aqu novel time form 4 punyer..   

ok2, sambung balik kat isu Mat sabu tadi or nama sebenar dia Mohamad Sabu... Macam mana dia (Mat sabu) tu boleh kata tali barut komunis tu HERO??? aqu ulang lagi sekali, TALI BARUT = HERO! dengan secara am nya lagi dia kata Mohammad Indera yang merupakan salah seorang tali barut komunis di bukit kepong tu di kata hero?? aiyak~ pitam camnie.. selama yang aqu belajar la, setau aqu tali barut tu seorang yang jahat, pembelot.. tapi la nie dah di gelar hero pulak??  *erm... pakcik... pakcik tengah mengalami proses kekeliruan identiti negara ke??? (di tuju khas tuk Mat sabu). Bile dah timbul isu nie, mesti bebudak sekolah dah pening nak letak Mohammad Indera tu jadi watak antagonis ke pe..hahhah

Kalau dah tali barut cam Mohammad Indera tu di kata HERO, dah tu pasukan polis kita yang terkorban time tu di panggil pe pulak??? tak kan la pasukan polis tu pulak jadi penjenayah nyer?? paling tak boleh terima apabila seorang tali barut seperti Mohammad Indera tu di samakan jasa nya dengan perjuang2 lain tanah air kita seperti Tok janggut and Abdul Rahman Limbong... oittt celah mana pulak yang sama tu?? diaorang perjuang tanah melayu, yang En.indera tu pembelot tanah melayu!  Ishhh memang kita nie dah akhir2 zaman sangat dah nie... sampai kan komunis yang menentang/menjajah kita pun dah ade orang yang nak sanjung perjuangan mereka.. 

Hey hey you you En.Mat sabu, anda anak malaysia??? tengok ic warganegara ke tak?? aqu konfem ang warganegara..sebabnya kalau bukan warganegara camner ang boleh jadi timbalan presiden pas kan.. timbalan presiden pas tu! bukan calang2 jawatan yang ang pegang.. bukan semua orang layak nak pegang jawatan tu.. and aqu sangat yakin bile ang dapat pegang jawatan tu, mesti ilmu pengetahuan and pengalaman ang sangat luas, lagi2 nak banding dengan aqu nie.. jadi kenapa tak boleh nak membezakan antara pembelot and perjuang?? maaf kalau aqu cakap satu hari nanti jangan perompak pun di gelar hero! yang pasti kalau ade sesape yang nak kata Chin Peng tu HERO jugak, memang tempah nak kena sedas senapang gajah la tu!

*memang british tetap ada memberi sumbangan pada negara kita dari segi pemerintahan, semangat dan keyakinan diaorang, dan sedikit sebanyak keyakinan, semangat tu meresap dalam diri  pejuang2 kemerdekaan kita tapi bukan bermakna kita perlu menyanjung mereka..

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
0 Comments

0 00 rajin nak comment: