0 penyumbang pandangan

batu~

   
BATU?? ok, secara logik nye batu tu bersifat keras..  so, bile jumpe dengan manusia2 yang berkaitan dengan batu nie haishh memang mati akal aqu nak buat.. maklum la sifat dia boleh di kategorikan sebijik macam batu iaitu kepala batu.. susah nk nasihat, tak kira la dia betul ke salah ke dia tetap nak dia yang betul.. jadi insan2 istimewa camnie senang je aqu nak layan, aqu ye kan je pe benda dia cakap... tapi dalam aqu asyik meng "ye" kan pe yang dia cakap tu, last2 aqu bagi se"das".. baru kepala dia tak berapa nak batu sangat pastu.. sebab kita pun taw, tak guna berbalah dengan orang yang menentang "nasihat/kebaikan"


Tapi masalah nya, bila insan2 istimewa tu di kurnia bonus iaitu "hati batu"! ha sudeh, memang bagi berdas2 pun tak jalan.. aqu pun heran manusia macam nie.. orang2 macam nie diaorang ade pantang.. pantang nya "nasihat". Tang kita nasihat tu la yang salah.. dah ler tak nak dengar, tak pe la (sekurang2 nya lepas tanggungjawab orang menasihat tu sebab dah nasihat) tapi yang tak boleh bla nya bile mulut tempah banyak pulak tu insurance.. aiyoyooo habis orang yang bagi nasihat tadi di gelar " bajet bagus".. Hohohoho tan sri and puan sri.. ( ganti nama tuk hamba Allah 2 orang tu) patutnya ajar la diri tu supaya pandai bersyukur siket..dah kire bagus ade orang nasihat, sekurang2 tak la diri tu berada dalam jalan yang bengkang bengkok.. biaq berada kat jalan yang lurus, senang kalau nak bawak pecut 180km/j tak payah siket2 nak cover line!


Dah macam tak cukup batu tar, batu bata, hujan batu, ais batu..nak jadi batu jugak! ye la paham..., takat2 nasihat ustaz/ustazah tak bertauliah nie tak de la mahal mane harga nya.. tak de hal la kalau tak dengar, boleh hidup jugak.. boleh bergumbira jugak.. silap2 boleh ketawa tak henti2. and ape hal pulak dok sibuk2 nak jaga tepi seluar/kain korang kan. So kang kalau aqu kata bercakap macam insan2 tak berakal, marah... dok nak tacing2.. tapi pikir la nama pun hidup bermasyarakat.. nama pun bersaudara sesama islam.. nama pun hamba Allah yang masing2 khalifah atas muka bumi nie.. jadi jangan la letak akai tu bawah sangat, letak takat2 bahu sudah la kan kalau dah tak boleh letak kat kepala pun~


Memang la kami nie tah sapa kat korang, tapi tu bukan masalah nye la pak cik mak cik (ganti nama tuk gelaran tan sri/ puan sri tadi pulak) budak2 melepak tepi jalan tu pun ok je diaorang terima nasihat.. kami nie nasihat, bukan nye paksa korang buat (sekurang2 lepas tanggungjawab kami2 nie dari bersubahat..) kalau dah tak nak buat, tak pe la dengar je dah ok, kalau memang tak nak dengar jugak buat je macam angin lalu tapi tak payah la susah2 nak buat contest "aqu paling emo" ;p and untuk pengetahuan, memang kami nie BUKAN malaikat, wali and ape ke tah lagi yang di angkat darjat tu.. jadi nya kami nie pun layak di tegur.. and kami tegur tu bukan la sebab nya kami nie "BAGUS" tapi.. "Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti aku lah yang terbaik dalam kalangan kamu.. bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu.. kerna aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah.. Maka akan jadi sikit lah orang yang memberi peringatan.." 


*mood --> tak marah cuma pelik~


ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
0 Comments

0 00 rajin nak comment: