2 penyumbang pandangan

surat balas tuk future husband

assalamualaikum, kehadapan my future husband..

I menulis surat nie bukan la bertujuan nak tunjuk kat dunia yang I nie baik sangat...bukan jugak sebab I tak puas hati dengan surat yang U tulis tu, (surat dari future husband) tapi I teringin nak U tahu yang I pun ada sesuatu yang nak di luah sebelum kita jumpa... U bace baik2 ye..

erm2 ok, pasal yang U puji I cantik, cute, comel semua tu terima kasih.. memang la I nie cantik and comel, ye la U sendiri pun tau kan Allah mencipta kan kaum hawa dengan sangat indah.. I bukan la nak berbangga dengan kurniaan nie, tapi cukup la I kata yang I sangat bersyukur.. tapi I tak kata la yang U tu tak hensem or kacak, tapi I taw U tak lah hensem sangat macam justin bieber or ashraf muslim.. tapi I tak kesah pun... sebab bila dah tua nanti kita sama2 tak cun/hensem, yang penting kita bahagia!

my future husband,
I tak pernah mengharap U jadi jutawan yang ade harta bergunung2 berkawah2.. cukup la dengan harta yang mampu tanggung I and anak2 kita nanti ( tapi kalau U memang dah kaya tu bonus la kan ;p) walaupun I tak pandang sangat harta nie, tapi U jangan salah faham lak... bukan la harta tu tak penting, penting jugak.. ye la I tak nak tengok anak2 kita susah nak hidup, belajar semua.. I nak diaorang berjaya lebih dari kita. Tapi kalau U tak nak I kerja untuk tolong U cari rezeki, I tak kesah sebab i tahu walaupun I belajar tinggi mana pun tempat seorang isteri tu tetap di samping suami and patuh pada suami.

my future husband,
Bila kita dah kahwin nanti I harap U mampu tunaikan tanggungjawab U jadi imam untuk keluaga kita, sebab tu dah jadi janji U masa U lafazkan akad depan ayah I nanti. erm.. I nie bukan la nak demand lebih, nak expect U jadi macam "imam muda" pun tak tapi I harap U reti mengaji dan lengkap solat 5 waktu nya, bukan apa mudah nak jadikan teladan tuk anak2 kita nanti sebab U kan ayah/hero mereka.. 

my future husband,
I harap bile kita dah nikah nanti I tak kan dengar cerita2 buruk pasal U.. bukan pe, hati perempuan mana yang tak sakit bila dengar laki nya pernah rosak kan hidup anak dara orang or ada anak luar nikah.. U pun tak nak I jadi camtu kan, so I harap U jauh dari pekara2 tu. Erm kalau U ade couple sekarang, jangan risau I tak mare... I faham mungkin Allah nak U belajar sesuatu dari dia sebelum U jumpa and nikah dengan I, tapi U tau kan U tu cuma couple je dengan dia, jangan buat pekara bukan2 pulak.. pegang dia pun jangan, I rasa U taw kan batas2 pergaulan. 

U, I harap bile kita nikah nanti U tak bosan dengar I membebel.. ye I tahu U pendiam, tak banyak bersuara berbanding I nie yang kalau boleh masalah sebesar kuman pun I nak jadi kan isu.. tapi I harap U boleh sabar.. I bukan pe, kadang2 I cuma nak perhatian U je, tak salah kan =) U mintak I masak? Boleh... memang I tak pandai sangat masak, tapi I tengah belajar dari sekarang nie.. macam2 masakan I belajar sebab I tak tau ape makanan kegemaran U, tapi bile I masak nanti I harap U jangan la banding2 kan masakan I dengan hotel2 5 star,4 star pun jangan.. sebab memang la I kalah, cita2 I bukan nak jadi chef~

erm satu lagi, I tau kalau lelaki nie bile hidup bujang je bilik/rumah mesti dah macam tongkang pecah, tak pun penuh la stiker2 yang tah hape2.. jadi I harap bile kita dah nikah nanti U jangan pulak tak ubah perangai U tu. I tau la U nak I jadi suri rumah, jaga rumah, kemas rumah tapi U agak2 siket la tak kan I kemas U tolong sepah kan kan kan? I penat tau.. lagi satu, kalau memang U ade minat mane2 kumpulan rockers ke k-pop ke mintak tolong ye jangan dok tampal2 stiker2 kat rumah kita nanti sebab semak je I rasa, maklum la rumah kita tu nanti bukan nak buat studio kan.

akhir kata, U tahu, I tak pernah bantah pun poligami tu (bagus tak I).. sebab I taw poligami tu tak berdosa selagi U mampu, malah I yang akan berdosa jika I menolak nya.. tapi yang perlu U tahu...
"I tidak lah sehebat khadijah, tidaklah setaqwa Aisyah, mahupun setabah Fatimah..
cuma.. bakal isteri akhir zaman yang mengingin tuk menjadi solehah...
I di lahirkan bukan lah seorang yang sempurna.. tapi tuk menyempurnakan.."

wassalam..

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
2 Comments

2 00 rajin nak comment:

maizan mustaffa said...

salam, serius sye suke sngt-2 dgn entry nie..sngt mndlm mksdnya .. :)

Zayani Zulkiffli said...

oh sem ! :D