0 penyumbang pandangan

syarat sebelum buat maksiat ^.^

   Dosa?? Yup memang kita tak kan terlepas dari melakukan nya.. kadang kala kita sedar dan ada kala nya tidak.. Maksiat?? Erm ye tu termasuk dalam ketagori2 dosa.. tak payah la aqu sebut kan maksiat2 yang ade kat akhir2 zaman nie.. sampai kan pernah jugak aqu terima jawapan dari budak2 yang kureng akal nye nie bila di tegur dia jawab "ko tak payah suh aqu jadi baik sangat la, aqu bukan nabi ok?" (sape kata ko tu nabi -.- hotak kau!huh)  


Ye la ye la kalau dah tak segan silu sangat nak melakukan dosa/maksiat tu, still nak terus kan jugak walaupun dah di tegur.. ok2 kami2 nie bagi la ko peluang... buat la maksiat/dosa tu asal mampu ko penuhi syarat2 nie.. asal ade syarat pulak?? ehh mesti la perlu, sedangkan nak masuk toilet awam pun ade syarat2 nye kan.. ;p so sanggup ke tak??? peluang nie.. ok kalau still nak buat maksiat tu..sanggup nak redah syarat2 tu?? sila la continue bace next paragraf ye ^.~.. 


Erm bila dah bercakap dengan orang yang tak berilmu and bodoh sombong tak mau mengalah nie memang susah.. dia jugak nak betul, walaupun kita nie dah sampai jadi ibuntu ubuntu mengeluarkan hadis2 dalil2 yang mengatakan benda tu berdosa/haram tapi dia still nak menang jugak.. dia still nak tanye jugak ape hak kita nak nasihat dia?? nak mare jugak yang ade kaitan ke kita dengan dia?? So kalau dah dia rase dia buat maksiat/dosa tu betul jadi kita ikut kan je la tapi nah syarat2 yang perlu di penuhi : ...
  • Cari tempat ko sendiri
Faham tak?? cari tempat ko sendiri ye.. Ehhh tempat ko bukan kat bumi Tuhan nie.. segala laut, tanah, hutan, semak, hotel, rumah, gunung, bukit semuanya milik Allah.. ko cari la tempat lain.. tak malu ke nak buat maksiat/dosa tapi still nak menumpang bumi Allah.. ha pi2 tempat lain.. opssss lupe, bulan bintang langit angkasa and segala cakarawala nie milik Allah jugak la ye lupe nak bagi taw.. jadi ko pi la buat alam ko sendiri (alam bunian pun milik Allah ok!)
  • makan?? cari sendiri
Ko suke makan pe?? Durian?? Laksa?? ishh tu kan rezeki dari Allah.. malu la siket.. dah la selalu lupe nak ucap Alhamdulillah kalau di kurnia rezeki.. nie still nak makan jugak lagi rezeki Allah bile dah memilih tuk terus nak buat dosa/maksiat tu.. Tadi ko tanye kan pe hak aqu nak nasihat ko?? ha sekarang aqu nak tanye pulak, pe hak ko nak makan rezeki Allah tu?? tak malu??
  • pulangkan oksigen Allah
Wehhh aqu nak tanye nie... ko bernafas pakai pe erk??? Bukan pakai oksigen ka?? tak guna kan hidrogen, karbon dioksida dan segala yang ade dalam udara tu yeeee???...ye la tu kan milik Allah, biase nye orang2 belagak/ megah diri macam ko tu mesti ade kepunyaan tersendiri.. ko pandai ye cipta oksigen sendiri??? ke boleh cipta sistem pernafasan sendiri??

Cukup la sekadar tu syarat2 nye... tu pun konfem2 ko tak boleh nak penuhi kan??? Ko sedar tak yang umur, jasad and segala yang ade kat badan ko tu milik Allah?? segala apa yang ko pernah guna tu milik Allah?? tak nak mengaku jugak?? ok2 siapa yang menghidupkan dan mematikan ko?? bukan Allah?? dah tu nanti kalau malaikat maut nak ambik nyawa ko tu, boleh ke ko perintah kan dia jangan ambik nyawa ko dulu sebab ko belum sempat bertaubat?? 

Renung2 kan la.. kita nie memang bukan nabi, bukan malaikat... kita nie hamba Alah yang lemah, jadi memang kita tak kan lari dari melakukan dosa tapi kita boleh mengelak dan kurangkan nya.. sebab tu guna nya taubat! Allah tu maha pengampun.. Allah tu memiliki segala2 nya.. sebab kita manusia biasa lah guna nya kita saling nasihat menasihati.. Aqu nasihat ko bukan nya bermakna aqu sangat bagus, tapi kerana kita sesama manusia.. 

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
0 Comments

0 00 rajin nak comment: