0 penyumbang pandangan

kisah sebalik zulhijjah..

   Heyooo everybody.... arinie berapa haribulan??? *Ha cepat² tengok kalender.. haishhh pe nak jadi tarikh pun tak taw*. Ok, berape haribulan??? Ape??? 28 october??? Ish! bukan yang tu la.. aqu nak yang bulan islam punye... tak dengar ke semalam penguguman masuk nya bulan zulhijjah.. Ye, ada.. pe korang ingat bulan ramadan dengan syawal je ke ade pengumuman.. ala.. cakap je la nie kes korang tak suke dengar berita kan??? Tang berita je korang pun tukar channel, tu yang langsung tak taw ade penguguman masuk nya bulan zulhijjah.. tapi aqu lupe pulak sape name pak ustaz yang umum kan tu semalam, yang pasti lain siket muka dia dari pak ustaz yang umum kan tarikh raye tu.. sebab dia kurus terlebih siket, aqu tengok kusi dia duduk tu pun besar berganda² dari dia (mengata je keje aqu.. minta maaf pak ustaz!) *aqu pun baru first time dengar penguguman tu semalam..hhaahhah*


So di sebab masuk nye bulan zulhijjah nie.. maka aqu di sini ingin bercerita la serba siket kisah² nabi yang berlaku pada tarikh² tersebut... sebelum tu sebenarnya bulan zulhijjah nie sangat la istimewa.. sebab Imam al Bukhari ada meriwayatkan daripada Ibnu Abbas r.a bahawa Nabi SAW bersabda : "Tiada suatu hari pun amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari ini iaitu (1-10 hari zulhijjah)". Para sahabat bertanya : "Tidak juga jihad pada jalan Allah (mengatasi kelebihan hari-hari tersebut)?" Ujar Baginda : "Tidak juga jihad di jalan Allah kecuali seorang yang keluar dengan jiwa raga dan hartanya dan tidak membawa pulang apa-apa pun (kerana habis disumbangkan untuk memenangkan agama Allah)"


So mari mulakan.. (macam nak mula kan pe je -.-')


1 zulhijjah  --> Aqu mula dari 1 haribulan la ye..kalau korang nak taw, pada tarikh keramat nie la Allah telah mengampuni Nabi Adam as.. Ala korang taw kan yang kisah nabi Adam yang sujud tanpa henti untuk memohon keampunan dari Allah selepas di turunkan ke bumi tu.. ha tarikh nie la bersangkut paut dengan kisah tu..


2 zulhijjah  --> Pada tarikh nie pulak, Allah telah memakbulkan doa Nabi Yunus as dengan mengeluarkan nya dari perut ikan nun.. (kecik² dulu aqu suke dengar kisah nabi Yunus nie, tapi belum sempat nak tulis kat blog lagi). 


3 zulhijjah  --> Doa Nabi Zakaria as di makbulkan.. tapi aqu tak bape sure ler yang tentang pe -.- sory, my bad! Korang try la erk tanye mane² yang berpengetahuan tentang tu.. aqu dda terlupa.. sebab nie pun dah lama aqu belajar.. sory again!


4 zulhijjah  --> Ha korang taw Nabi pe yang lahir tarikh nie???? aiya.. Nie la tarikh kelahiran Nabi Isa.. Ala, yang ibu nya Maryam, tak kan tak taw.. tu kisah anbia yang boleh aqu kata kan sangat la famous.. Nie la Nabi yang lahir ke bumi tanpa bapa. Eh bukan bapa meninggal.. tapi memang tanpa bapa.. Dengan izin Allah, maryam telah mengandung dan melahirkan Nabi Isa tanpa dia berkahwin dengan mana² lelaki.. Hebatkan?? ^.^


5 zulhijjah  --> Nie pulak tarikh kelahiran Nabi Musa.. ha jangan terbalik ye... Nabi musa nie nabi yang di jaga oleh firaun dan isterinya tu.. Ala yang kisah firaun nak bunuh semua bayi lelaki yang baru dilahirkan disebabkan tukang tilik/ramal dia dapat meramalkan bahawa ada seorang lelaki/nabi yang akan memusnahkan/menghancurkan kerajaan pemerintahannya.. so ibu Nabi Musa pun hanyutkan Nabi Musa kat sebatang sungai lalu dijumpai oleh isteri firaun.. tau kan kisah tu???


ok.. tamat kat situ.. 5 tarikh keramat yang berlaku dalam kisah² nabi kita.. so macam mana pulak dengan hari yang ke 6 and till 10.. sebab orang kata 10 hari bulan zulhijjah nie memang banyak keistimewaan nya.. Yup, ade.. tiap hari pertama till 10 aribulan zulhijjah ade kelebihan nya yang tersendiri.. dan kita sentiasa di galakkan tuk memperbanyak kan amal ibadah pada hari² tersebut, contohnya macam puasa ke zikir ke.. memang pintu² keampunan Allah terbuka luas pada tarikh²tersebut.. =)


6 zulhijjah  --> Tarikh nie merupakan tarikh di mana Allah telah membuka kebaikan untuk nabi² nya.. Kebaikan yang macam mana??? Wallahualam.. banyak perkara.. =)


7 zulhijjah  --> Pada waktu ini, Allah telah menutup pintu² neraka Jahannam sehingga lah 10 zulhijjah.. So pe yang aqu pernah belajar, kalau kita berpuasa pada tarikh nie.. Insya Allah kita akan dijauhkan dari 30 pintu kesukaran dan dibuka 30 pintu kemudahan..

8 zulhijjah  --> Tarikh nie di nama kan hari tarwiyah.. hari tarwiyah nie refer kepada ibadah haji..kita yang belum berpeluang gi haji nie memang la tak boleh nak buat pe la pasal tarwiyah nie.. sebenarnya tarwiyah nie perkara sunat pada pandangan imam shafie. Tarwiyah nie bermaksud macam berada di Mina dan bersolat 5 waktu di sana pada 8 zulhijjah.. sebenarnya perkara itu adalah sunnah nabi kita..


9 zulhijjah  --> Hari nie pulak di panggil hari arafah.. Kenapa di panggil hari arafah?? sebab pada tarikh nie la umat² islam yag pergi haji akan wukuf di padang arafah..dan bagi kita² yang tak mengerjakan haji nie memang kita si sunatkan untuk berpuasa (jum pakat² pose ye.. insya Allah). Hari arafah merupakan hari yang sangat besar nikmatnya.. dan pada tarikh nie jugak lah turun nya ayat al-quran yang terakhir pada waktu asar pada hari jumaat yang bermaksud "Pada hari ini telah Aku sempurnakan bagimu akan agamamu dan Aku sempurnakan pula nikmat-Ku kepadamu". (Nanti aqu cite kat entry lain kisah wahyu terakhir untuk Rasulullah nie ye..)

10 zulhijjah  --> Nie mesti sume orang taw... pe lagi raya aidil adha la.. (tetiba teringat kat pemain bola sepak N9 yang hot tu.. aidil and zakuan..beday diaorang). Biasa lah hari nie merupakan hari korban, dan siapa yang melakukan nya akan mendapat balasan kebaikan dari Allah dengan sangat banyaknya.. Tarikh nie sangkut paut dengan kisah nabi ibrahim yang di perintah kan Allah untuk menyembelih anaknya Nabi ismail.. tu pun kisah anbia yang sangat famous~


sekian... tu la ilmu yang dapat aqu kongsi bersama.. mana² yang terkurang tu aqu harap korang dapat tambah/betulkan ke... let me know okeh.. =D
ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
0 Comments

0 00 rajin nak comment: