0 penyumbang pandangan

SAHUT CABARAN BAJET KAHWEN HANYA RM300

  Perhhh terkejut dengan tajuk entry ku??? Adekah sudah sampai seru untuk ku berkahwin??? Bajet RM300 je??? Ko bior betul suana... time zaman moden² nie dapat lagi ke nak kawen kalau bajet takat tuh?? Ok.. first of all, aqu bukan la nak kawen sekarang.. belum sampai serunya *belum ade orang pinang ;p*, tapi mane la taw lepas aqu buat entry nie datang pulak serunya..hahhah So kenape aqu nak buat entry nie..bajet kawen 300 pulak tu.. Jawapan nya kerana.. cer bace leklok kan tulis "sahut cabaran" tu.. kita kan melayu, melayu pantang di cabar.. wahh ^.^ ~ Tak la sebenarnya aqu tengah nak join contest dari cik wanie nie.. dia buat contest siket.. so aqu tengok² cam best pulak tajuk contest dia tu.. jadi aqu join.. paling² tak pun buleh aqu kongsi camne nak buat bajet kawen paling murah okeh.. *cam dah kawen bunyi yer*, So let's mula kan..


Kalau saya kahwin... Erm jap² cam skema sangat kalau aqu guna "saya" tuh.. aqu kan rock..hahhah Rock la sangat! So izin kan aqu pakai "aqu" ye =) Jadi kalau aqu kawen camner aqu nak buat dengan hanya bajet RM300 je?? Ok senang je.. bagi aqu kawen nie tak susah, kalau dah ready walaupun bajet tak berape nak ade la kan tak pe.. RM300 pun cukup.. caye la.. Yup.. RM300 tu tuk bajet keseluruhan tuk kedua² pihak.. Camne?? Ok.. kita kawen ikut kemampuan kan?? Kalau dah tak berjodoh dengan mane² anak tan sri ke dato² ke tak pe.. duit bukan segalanya.. yang penting hati babe (walaupun duit bukan segala²nya tapi duit tetap penting okeh..sila jangan salah paham di situ ^.^).. Ok aqu bebel terlebih panjang.. bile nak start bajet camni.. ok² kita mula kan *dari tadi nak mula tak mula² ;p*


So dengan bajet yang sangat la siket nie, maka kita pikir benda² yang wajib je dulu la kan.. kalau ade lebih baru kita add up kat memane patut.. Pertama sekali bersyukur sangat² sebab aqu nie orang islam.. dalam islam cukup sekadar mas kawen je sebenarnya yang perlu tuk sesebuah pernikahan.. Yup, mas kawen tu wajib la tak kan tak taw.. dari ayat surah an-nisa ayat 4 bermaksud "Berikanlah kepada orang-orang perempuan itu mas kahwin mereka". Then macam biase la tak kan kita tak nak buat kenduri siket² kan ye la tuk menyebarkan pernikahan kita dan menghormati sedara mara kan.. lagipun kita di galak kan tuk menyebarkan berita baik camnie.. 


Jadi wajib yang ade dalam list sekarang :- 

  • mas kawen 
  • kenduri
Tu je??? baju sume camne?? Alah... name pun tak jemput ramai² kan takat² sedara kan.. so pe de hal pasal baju² nie.. Sekarang nie aqu tengok baju raye kowang pun lagi cantik dari baju nikoh.. so pe masalah.. pakai balik je baju raye kowang yang ala² hot tu.. cantik ke??? of course cantik! kalau tak cantik tak kan kowang beli dulu kan.. =) Baju belah lelaki?? Tu lagi senang.. laki sempoi kan.. jangan cakap diaorang tak penah ade baju melayu warna itam.. paling² tak warna gelap ke yang sedondon la.. ha dah la pe nak kecoh² pasal baju..

Mas kawen??? simple... orang sekarang nie memang la doh lain siket dari dulu.. kalau orang dulu mas kawen takat RM20 RM30 pun dah okeh, katanya bukan nak jual anak.. Tapi orang sekarang mas kawen dekat RM10 ribu paling² kurang belum campur hantaran, katanya sebab anaknya ade kelulusan phd (kawen pun ikut kelulusan.. jangan memain orang sekarang.. menyimpang jauh!) Sebelum tu aqu nak masukan siket la berkenaan satu kisah yang berlaku pada zaman nabi kita.. Suatu ketika dulu Rasulullah pernah mengahwinkan seorang lelaki yang tidak memiliki sesuatu apa pun harta bagi dijadikan mas kahwin, lalu Rasulullah bertanya kepada lelaki itu : "Adakah pada engkau sedikit dari ayat-ayat Quran?". Lelaki itu menjawab bahawa dia ada mengingati beberapa surat (ayat-ayat al-Quran), kemudian Rasulullah pun mengahwinkan lelaki itu dengan bermas kahwinkan surah yang diajarkan kepada perempuan yang bakal menjadi isteri lelaki itu. So simple.. mas kawen merupakan ape pun harta yang bermanafaat yang boleh di berikan kepada perempuan itu.. So kes aqu pun simple.. Bagi senaskah al-quran pun okeh dah (sebenarnya dari dulu lagi aqu berhasrat supaya dapat senaskah al-quran satu hari nanti dari suami aqu ^.^) 

So bajet camne??? 
  1.  kalau tak de al-quran lebih kat umah so boleh beli.. harga al-quran sekarang pun belas² ingit dah dapat..Ok la anggar² RM20 erk.. (baki ade lagi RM280) 
  2. Kenduri kawen.. Erm tadi bajet nak ajak sedara mara je kan??? Nak kemah bagai ke?? Tak perlu... pe kata buat makan ala² cara ala² makan dalam dulang ramai² tu.. pe nama nya??? aqu lupe da..*cadangan je* Tak pun, nama nye sedara.. mesti diaorang doh pandai masuk sesuka hati umah kowang cari makan kan??hehhe yang penting makanan tuk pihak lelaki.. ye la biasa kan kenduri buat belah pempuan kan.. So sedia makanan tuk belah laki je yang penting sebenarnya.. bukan sedara belah pempuan tak penting, tapi pas kawen kang kowang buat la makan kat umah bile dapat rezeki lebih tu.. pe di panggil.. rumah terbuka gitu.. So buat la kenduri dengan bertemakan lauk pauk kampung.. ulam² sambal belacan sume la..sedap dow! bajet dalam RM200 terlebih cukup doh pun untuk 30 orang.. serius aqu penah jumpe kes cam nie memang bajet Rm200 pun cukup tuk tetamu dalam 30orang.. (baki ade lagi RM80)
  3. kad kawen??? Tak perlu dah kot... kalau dah ajak sedara mara kad kawen pe lagi... kol jer la direct lagi tu.. *ajak la kawan baik kowang tuk mengelak dia kecik hati =)* Buat kad kawen mahal² pun dalam tong jugak pergi nyer nanti =(
  4. So RM80 nie nak buat pe?? Suke ati la... nak add up kat mas kawen pun buleh.. nak tambah kat kenduri pun buleh.. kalau tak pun beli la alat makeup ker.. Mane² la yang nak add up.. So cukup bajet RM300 kan?? =)
Next, syarat contest seterusnya.. kena bagitaw pulek dengan sape aqu kawen.. plus letak gambor??? adeh! nie aqu lemah nie... buleh tak aqu letak gambor ustaz azhar idrus tak pun ashraf muslim???hahhah Camne erk?? ~.~ ish blur.. cop² bace balik syarat contest dia "nyatakan kat saya anda berkahwin dengan siapa ? dan kepil kan gambarnya...belakon ja.kalau letak betul2 pn tak salah"  ohhh ok, makna nya berlakon pun buleh?? kire gambor lakonan la kan??hehhe ok camtu aqu ade gambor.. jap erk.. 
kenal sape?? hensem kan..hahhah
En. Badrul Hisyam Azhar
Okeh! Done... siap sepenuhnya bajet kawen nie plus memenuhi segala syarat contest.. =)

*silap² duit yang sedara² kowang bagi time majlis tu lagi banyak dari bajet kowang kawen.. so boleh ler buat bajet honeymoon..hahhaha

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
0 Comments

0 00 rajin nak comment: