0 penyumbang pandangan

cara ilang sedu -.-

   Okai sebelum tu jangan pikir aqu nie "master" dalam bab petua-petua bagai nie.. aqu tak mahir langsung~ ilmu-ilmu nie datang dari kekawan and sedara sepapat aqu.. Ha korang taw pe benda sedu??? Ok yang pasti dia bukan la sejenis alat untuk menghilangkan segala kotoran, lumut-lumut or segala benda yang tak berfaedah tu.. Ala.. tak kan tak taw.. Eleh orang yang suke nagis mesti taw sedu tu pe kan kan kan ;p Baiklah aqu terangkan ye.. bace baik-baik, ingat and and sampaikan ilmu nie kat orang lain pulak yang belum taw tu.. faham! *mimik muka = tegas*


Ok ye sedu nie di sebut sebagai hiccups dalam bahase inggeris nye, dan dalam istilah sains nye di sebut sebagai "aqu pun tak tahu". Sedu nie sebenarnya terjadi apabila diafragma pernafasan kita menjadi tidak terkawal. Diafragma taw???? Ala! gi bukak buku sains la.. orang suh belajar tido lagi! Diafragma tu yang ade kat bahagian bawah lepas dari peparu and berdekatan perut tu... Ha bile kita bernafas, maka diafragma akan mengecut and mengembang kan??? So sedu nie terjadi apabila diafragma tu mengecut dengan laju nya or buleh kata secara mendadak la.. maka bila benda nie terjadi dengan tidak terkawal berulang kal maka menyebabkan sedu. And... apabila sedu terjadi, ia akan mengeluarkan satu bunyi di mana ia berpunca dari epiglotis yang tertutup secara tiba-tiba apabila udara di sedut masuk ke trachea.. ok faham????


Erkkk tak percaya??? Terkejut dengan keterangan aqu tu??? -.- Lain kali jangan pandang aqu sebelah mahupun suku mata.... *terkecuali kepada anda yang ingin mengenyit mata ataupun yang mengalami masalah mata* Ok aqu serius pasal keterangan tu! Sila jangan tanye pe jurusan aqu belajar dulu! Yang pasti aqu belum sehebat Amalina dapat 17A tuh~


So kita go on kat cara nak ilang sedu pulak yer... petua- petuanya... *gaya aznil nawawi*
  • Tarik nafas 
Ok aqu taw sume manusia hidup nie tarik nafas.. kalau tak dah lame keras kering meninggalkan dunia yang fana nie.. Maksud aqu tarik nafas kat sini, tarik nafas dalam-dalam.. tak kisah la sedalam mane, selagi peparu korang mampu menerima gas-gas masuk ke dalam nyer.. lepas tu??? Lepas tu hembus la balik nafas tu.. tu pun nak ajar ke??? Kang tak pasal-pasal orang kata aqu mengajor tips memendekan umur pulak -.- *PERHATIAN : pastikan tidak mengalami masalah mulut berbau, kalau mengalami masalah mulut berbau.. aqu nasihatkan gi jauh siket.. sebab kang ramai pulak yang mengalami masalah pernafasan~*
  • Makan gula
Bukan makan gula-gula ye... nie makan GULA~ Ala, gula yang buat air tu.. Ha ye gula tu.. yang manis-manis tu...*tolong carikan ade ke gula masin -.-* Nak makan berape butir??? Ohhh bukan butir... sudu~ makan satu sudu... Ok, jujurnya aqu sendiri kurang percaya tentang benda nie.. tah ler, kalau tengok dari sudut logik nya, aqu tak jumpe pun mane-mane yang logik.. tak kan nak cover balik diafragma tu memerlukan gula.. ape kaitan???? -.- Kalau tengok dari sudut sains nye pulak, gula akan larut and melalui trachea, tak kan la epiglotis memerlukan gula untuk mengembang???? tak logik! Yang lagi aqu muskil, kalau la orang tu "kaki" sedu, contoh 3 kali sehari dia mengalami masalah sedu.. tak kan asyik nak telan gula??? Alamat penyakit lain pulak la dia dapat ~.~
  • Jerit kuat-kuat
Ha  part nie siket pun aqu tak setuju.. Walaupun ade jugak kaitan nya dari segi sains tapi aqu tak setuju part jerit tu.. Kalau la suara sedap halus mulus tak pe lagi... kalau da macam tarzan tu kang, tak masalah pulak... -.-  *patut la tarzan tak de masalah sedu kan.. asyik teriak je keje dia* Ha?? Pe kaitan mengeluarkan suara??? Haiya...korang tak taw ke bile korang menjerit, korang memerlukan pengawalan nafas.. contoh erk aqu bagi.. time korang menyanyi.. *sape yang menyanyi la* pengawalan suara sangat penting.. pengeluaran suara ade 3 bahagian.. atas, sederhana and paling dalam.. jadi bile kita gunakan pengeluaran suara paling dalam, secara automatiknya melibatkan pernafasan yang dalam dan memberi kesan pada diafragma.. Sekali lagi, jangan tanye aqu jurusan pe mase belajar dulu ;)
  • Tahan nafas
Ha yang nie lebih kureng sama macam tarik nafas tu.. tapi ade break sebelum hembus balik nafas tu.. kire kena tahan la dalam 1 2 minit... jangan sampai tak bernafas dah! Tu pun kalau nafas korang panjang.. kalau nafas nak nafas panjang, senang je.. first amalkan berenang... so sape yang pandai berenang tu, sure nafas panjang.. tapi sesape yang tak konfiden/malas nak tunjuk bakat renangan tu maka buleh belajar tarannum.. sure buleh praktis panjangkan nafas :) Contohnya bile guna bayati or sikah, pengawalan nafas amat penting~

So selamat beramal~ tata ^-^

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
0 Comments

0 00 rajin nak comment: