0 penyumbang pandangan

time to show off bakat ;p

   First of all aqu nak mintak maaf terlebih dulu kalau ade sesape yang tak puas hati ke terguris ke terhiris ke dengan isi kandungan entry nie nanti.. al-maklum kadang² kata² nie memang lebih berbisa luka nya dari hirisan pisau.. tapi kalau tu dah kenyataan and yang terbaik, macam mane perit pun kita kena luah/bagi taw jugak okeh =) but aqu try ler guna bahasa yang paling sopan aqu ade ye.. ;)


So pe maksud aqu "show off" bakat tu??? Ok nie memang khas tuk kaum wanita okeh.. korang sendiri taw kan, la nie kalau bukak je youtube memang berlambak² la gurl yang dok main guitar + menyanyi.. (serius aqu tak bermaksud nak tunding jari or mention sesape) Memang banyak sangat sangat sangat sangat! See berapa banyak "sangat" aqu tu so bermakna hal nie memang dah tak terkawal.. Memang betul, kadang² tu ade yang cakap sekadar suke² je.. hobi nak menyanyi.. Tapi korang kena jugak tahu.. suara wanita tu "aurat".. Yup aqu serius! 


Kalau dah suara wanita tu aurat, kang bisu pulak sume wanita² sedunia nie~ No! Bukan tu maksud aqu...  Tapi menyanyi bukan bidang tuk seseorang wanita tu.. cube la terima kenyataan tu.. please!!! Tu hukum agama, jangan di buat main or pandang rendah... So perempuan tak boleh menyanyi lagsung???? Ok biar aqu betul kan persepsi tu ye.. Wanita bukan di haram kan tuk menyanyi.. Ye bukan haram! Korang boleh pi tanye mane² ustaz or ustazah.. kalau memang aqu salah, aqu akan terang²an mintak maaf kat sume...


Pe merepek nie??? Tadi kata tak boleh menyanyi.. nie tak haram pulak -.- Ok, sebenarnya macam nie.. kena faham istilah "aurat" tu.. aurat ialah antara kita dengan bukan mahram.. so bile korang nyanyi tu cuma didengar oleh mereka² yang mahram dengan korang tu memang tak de masalah langsung! nyanyi la berape lame korang nak nyanyi pun.. sampai hilang suara pun lantak la.. Tapi bukan menyanyi tuk di pertonton kepada umum.. sedang dalam solat sekali pun bile seseorang wanita itu menjadi imam, suara nya tak perlu di lantang kan.. nie kan pulak korang nyanyi.. cer pikir balik.. =)


Tak kisah la korang nyanyi tu sekadar suka² ke hobi ke nak try bakat ke tapi rasa nya tak perlu sampai di upload ke utube or mane² media kan.. Cube la korang bayang, yang tengok video korang tu bukan nya semua perempuan.. aqu yakin half dari tu mesti laki yang tengok.. so secara tak langsung seolah² korang mintak pulak dosa tu datang.. Sebab yang laki tu dengar memang la da salah, tapi yang korang gi upload tu lagi berganda² salah nya.. so macam mane??? 


Ok la suana, ko dok nak berceramah pasal video² kat utube, dah tu yang artis² tu camne lak.. lagi secara umum menyanyi! Fine! aqu tak boleh nak puas kan hati semua.. tu aqu faham.. and aqu faham jugak bukan semua boleh terima benda nie, maklum la korang kan hidup zaman moden so aqu nie fikiran nya kolot sangat kan.. tak gitu??? ;p Pada artis² tu banyak doh pak² ustaz kat tv tu cakap, secara terang²an lagi.. tapi macam pe yang kita tahu "di akhir zaman nie akan ada orang yang pada waktu itu orang yang berdusta dikatakan benar dan orang yang benar dikatakan berdusta". So bile artis yang terang² salah dan ditegur tapi dia terase lagi pandai dari ahli agama maka dah tak boleh nak kata pe la.. Bukan aqu nak kata ahli agama tu umpama malaikat! No, tapi bile sesuatu yang di cakap tu memang dah termaktub dalam al-quran.. maka sape pun korang tak kisah la dato ke YB ke tan sri ke korang kena akur la.. sebab bukan pak ustaz tu buat hukum dia sendiri..


Satu yang perlu korang ingat... benda² camni memang bersangkut paut antara satu sama lain.. bile ade yang mengupload, maka ade yang mendengar, bile ade yang mendengar maka ada yang akan menyebarkan, bile ade yang menyebarkan maka ade yang menyokong.. jadi masing² dah besar kan, pikir la mane yang betul :) Sebaik nya yang sukessss mengupload vedio² artis wanita kat facebook tu kureng² kan la ye~ selamat beramal and saling mengigati... =D


*kenape la sesuatu yang bukan bidang kita tu terhegeh² kita nak kejar, padahal sesuatu yang perlu kita belajar kita abaikan.. Jangan risau kalau suara tak sedap menyanyi, tak penah lagi aqu dengar "wanita tu di ceraikan sebab suara dia tak sedap menyanyi" ;p
ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
0 Comments

0 00 rajin nak comment: