5 penyumbang pandangan

aqu tanye, korang fikir!


ISU = REZEKI


Sebelum tu.. 
Halal ke haram benda tu masyarakat akan istilahkan nye rezeki..
Ok, sebenarnye rezeki tu tuk benda yang halal..
So, aqu tak nak la kata rezeki, aqu tukar pada "pendapatan"..
Kenape?? Sebab tak kan hasil dari mencuri pun di kata rezeki kan???
Bile cakap soal pendapatan..
Kita kena hati-hati.. *berjantung-jantung or berlimpa-limpa pun tak pe*
Kenape??? 
Sebab..
Kalau sesuatu pendapatan tu haram, maka kita yang BINASA kita..
Tak caye..???
Ok... rujuk bawah..
Barangsiapa memperoleh harta dengan cara yang haram, kemudian ia sedekahkan, maka tidak akan mendatangkan pahala, dan dosanya ditimpakan kepadanya
 (HR. Ibnu Hibban)
"Barangsiapa tidak memperdulikan dari mana ia memperoleh harta, maka Allah tidak perduli pula dari mana Dia memasukannya ke neraka" 
(HR. Abu Manshur Ad-Dailani)
"Siapa saja yang membeli pakaian dengan harga sepuluh dirham, satu dirham diantaranya wang haram, maka Allah tidak akan menerima solatnya selama pakaian itu dikenakan"
(HR. Ahmad)
"Ketahuilah, bahwa suapan haram jika masuk ke dalam perut salah satu dari kalian, maka amalannya tidak di diterima selama 40 hari"
 (HR At-Thabrani) 
*Kalau nak di ikutkan banyak lagi hadis-hadis.. tapi aqu pun tak ingat sume, korang bukak la kitab mane-mane yang patut k*


So.. buleh aqu tanye korang sekarang??? Korang buleh tepuk dada tanye hati.. kalau nak tepuk tangan ke kepala ke kaki ke buleh jugak.. asal hati korang dapat jawab soalan-soalan tu.. 


Korang pun tahu yang bile pendapatan tu dari hasil mencuri ke merompak mesti dah sah-sah terang lagi di suluh-suluh cahaya neon yang pendapatan tu HARAM. Tapi.. macam mane pulak tentang kerjaya kat bawah nie :-

  • Hasil dari menyanyi
Aqu tak kata yang menyanyi tu haram, tapi.. kepada WANITA yang menyanyi di hadapan pendengar-pendengar yang bukan mahram bagi nye plus pulak pakai pakaian mahal tapi tak siap buat, so rezeki dari tu halal ke??? sedang kan ade ayat yang mengatakan : 
"Yang dilembutkan dengan sengaja, dimanjakan dan dimerdukan. Ianya adalah diharamkan untuk diperdengarkan kepada khalayak lelaki secara ijma' selama-lamanya"
( An-Nihayah, Ibn Athir-42/2, Lisan al-Arab, Ibn Manzur-73/8 , Hasiyah At-Tohawi-1/161)
  • Hasil dari berlakon
Berlakon tu haram??? TAK! of course tak... Tapi kalau lakonan tu penuh dengan aksi-aksi berganda, berpeluk sesama bukan mahram + berpakaian yang terdedah sane sini.. camne ye??? Sedangkan kita tahu yang : 
“Aurat mukmin terhadap mukmin yang lain adalah haram”
(Hadith Riwayat Ath-thahawi)
  • Hasil dari model / Pramugari
Model pun haram???? TAK!!! Tapi kalau yang terdedah aurat tu macam mane ye??? Wanita-wanita yang "memodelkan" badan diri mereka untuk tatapan bukan mahram tu macam mane ye??? Sedang kan ade ayat yang mengatakan :
“Jika seorang anak wanita telah mencapai usia baligh, tidak pantas terlihat darinya selain wajah dan kedua telapak tangannya sampai bahagian pergelangannya”
(Hadith Riwayat Imam Abu Daud daripada Qatadah)
  • Hasil dari blog / wartawan
Sudah! Ha... relax-relax, kang ade yang patah semangat nak berblogging pulak.. Maksud aqu kat sini, macam mane ye agaknye status pendapatan dari berblogging tu andainye dalam blog tu ade memperlihatkan aurat-aurat sama ada artis or sesape je la, or nyayian-nyayian dari suara-suara merdu wanita, or kata mengata semua la.. itu pun di kira bersubahat kan? Kenape???? Sebab korang menyaport (support) kegiatan diaorang. Padahal taw yang : 
 " Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan permusuhan" 

( Surah al-Mai'idah, ayat 2 )
  • Hasil dari makan gaji
Yang nie aqu refer tuk pekerja-pekerja yang bekerja kat kerajaan ke swasta ke.. yang belum kemampuan nak jadi bos besar company sendiri tu.hehehhe *ampun* Kenape aqu kata makan gaji??? Sebab... gaji tu kita dapat dari hasil kita bekerja dari orang lain la.. So pe pasal dengan rezeki makan gaji nie??? Ok, korang yang dah berkerja tu.. cer korang fikir sama ada pernah tak korang guna harta-harta company untuk tujuan sendiri tanpa meminta izin??? *cth cas hanphone* Pernah tak korang tido waktu bekerja?? Penah tak korang buat group berkumpul ramai-ramai buat pakatan ala-ala penggosip dunia time waktu kerja??? So bile buat macam tu, rase nye macam ne ye gaji yang di peroleh tu.. sedangkan taw yang : 
“Wahai Abu Zar, engkau tidak mampu. Jawatan adalah amanah. Ia adalah penghinaan dan penyesalan di hari kiamat melainkan mereka yang menguruskannya dengan cara yang betul” 
(Hadis riwayat Muslim)
  • Hasil dari pereka fesyen
Bukan kepada semua pereka fesyen... Tapi kepada sesetengah... Macam mane agaknye rezeki tu bile pakaian-pakaian yang di reka tu menyalahi/melanggar syariat agama??? Tak dosa ke??? Dosa la kan.. kata nye menyalahi syariat agama.. dah tu macam ne status rezeki tu padahal tahu yang itu lah penyumbang terbesar terhadap berleluasanye pendedahan aurat.
  • Hasil dari photographer 
Cantik kan bile gambar-gambar keindahan alam nie kita ambik.. Ha part tu tak de dosa nye pun ye, yang tu bagus sebab menghayati keindahan alam tuhan nie. Tapi part yang ambik gambar yang terdedah aurat ke or berpeluk ke bersentuhan dengan bukan mahram ke camne ye???? Bukan tu pun termasuk dalam golongan yang bersubahat dalam penyebaran aurat???

*So tanye la diri sendiri... aqu sekadar mengigatkan je, tuk diri aqu jugak.. sharing is caring.. pe kata kalau nak post lagu-lagu tu ambik la dari penyanyi lelaki plus video nye tak de awek yang siket punye seksi tu ;)

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
5 Comments

5 00 rajin nak comment:

Gen2Merah said...

setuju... kdg2 terfikir juga pasal semua benda ni.. mereka mencari rezeki dgn cara yang tak menepati lunas2 Islam.. sama2 lah kita renungkan kan..

salam ukhuwah.. ada masa singgah2 lah blog Gen2merah ye..

Cik MataKuyu said...

wahh.. best la entry ni.. sokong sgt2!! :)

❀ ERAH ❀ said...

haram kalau tak kena caranya kan...

entry bagus...renung2kan dan selamat beramal untuk kita semua...

yg pasti...
yg buruk datangnya dari diri sendiri..dan yg baik semuanya dari ALLAH SWT....

r-5 said...

kadang kala soal haram ni terlalu abstrak, namun biar ijmak ulam' yang memberi pandangan kerana kadang kala kita ni terlalu jahil bab hukum hakam cuma jika kita shubhah atas sesuatu perolehan rezki, jadi lebih baik kita buang jauh2 dan carilah rezki yang benar2 hak bersuluh lampu neon halal.. :)

monmon™ said...

yup. kekadang terfikir gak bab ni.. hmmm.