0 penyumbang pandangan

cara ilang sedu -.-

   Okai sebelum tu jangan pikir aqu nie "master" dalam bab petua-petua bagai nie.. aqu tak mahir langsung~ ilmu-ilmu nie datang dari kekawan and sedara sepapat aqu.. Ha korang taw pe benda sedu??? Ok yang pasti dia bukan la sejenis alat untuk menghilangkan segala kotoran, lumut-lumut or segala benda yang tak berfaedah tu.. Ala.. tak kan tak taw.. Eleh orang yang suke nagis mesti taw sedu tu pe kan kan kan ;p Baiklah aqu terangkan ye.. bace baik-baik, ingat and and sampaikan ilmu nie kat orang lain pulak yang belum taw tu.. faham! *mimik muka = tegas*


Ok ye sedu nie di sebut sebagai hiccups dalam bahase inggeris nye, dan dalam istilah sains nye di sebut sebagai "aqu pun tak tahu". Sedu nie sebenarnya terjadi apabila diafragma pernafasan kita menjadi tidak terkawal. Diafragma taw???? Ala! gi bukak buku sains la.. orang suh belajar tido lagi! Diafragma tu yang ade kat bahagian bawah lepas dari peparu and berdekatan perut tu... Ha bile kita bernafas, maka diafragma akan mengecut and mengembang kan??? So sedu nie terjadi apabila diafragma tu mengecut dengan laju nya or buleh kata secara mendadak la.. maka bila benda nie terjadi dengan tidak terkawal berulang kal maka menyebabkan sedu. And... apabila sedu terjadi, ia akan mengeluarkan satu bunyi di mana ia berpunca dari epiglotis yang tertutup secara tiba-tiba apabila udara di sedut masuk ke trachea.. ok faham????


Erkkk tak percaya??? Terkejut dengan keterangan aqu tu??? -.- Lain kali jangan pandang aqu sebelah mahupun suku mata.... *terkecuali kepada anda yang ingin mengenyit mata ataupun yang mengalami masalah mata* Ok aqu serius pasal keterangan tu! Sila jangan tanye pe jurusan aqu belajar dulu! Yang pasti aqu belum sehebat Amalina dapat 17A tuh~


So kita go on kat cara nak ilang sedu pulak yer... petua- petuanya... *gaya aznil nawawi*
  • Tarik nafas 
Ok aqu taw sume manusia hidup nie tarik nafas.. kalau tak dah lame keras kering meninggalkan dunia yang fana nie.. Maksud aqu tarik nafas kat sini, tarik nafas dalam-dalam.. tak kisah la sedalam mane, selagi peparu korang mampu menerima gas-gas masuk ke dalam nyer.. lepas tu??? Lepas tu hembus la balik nafas tu.. tu pun nak ajar ke??? Kang tak pasal-pasal orang kata aqu mengajor tips memendekan umur pulak -.- *PERHATIAN : pastikan tidak mengalami masalah mulut berbau, kalau mengalami masalah mulut berbau.. aqu nasihatkan gi jauh siket.. sebab kang ramai pulak yang mengalami masalah pernafasan~*
  • Makan gula
Bukan makan gula-gula ye... nie makan GULA~ Ala, gula yang buat air tu.. Ha ye gula tu.. yang manis-manis tu...*tolong carikan ade ke gula masin -.-* Nak makan berape butir??? Ohhh bukan butir... sudu~ makan satu sudu... Ok, jujurnya aqu sendiri kurang percaya tentang benda nie.. tah ler, kalau tengok dari sudut logik nya, aqu tak jumpe pun mane-mane yang logik.. tak kan nak cover balik diafragma tu memerlukan gula.. ape kaitan???? -.- Kalau tengok dari sudut sains nye pulak, gula akan larut and melalui trachea, tak kan la epiglotis memerlukan gula untuk mengembang???? tak logik! Yang lagi aqu muskil, kalau la orang tu "kaki" sedu, contoh 3 kali sehari dia mengalami masalah sedu.. tak kan asyik nak telan gula??? Alamat penyakit lain pulak la dia dapat ~.~
  • Jerit kuat-kuat
Ha  part nie siket pun aqu tak setuju.. Walaupun ade jugak kaitan nya dari segi sains tapi aqu tak setuju part jerit tu.. Kalau la suara sedap halus mulus tak pe lagi... kalau da macam tarzan tu kang, tak masalah pulak... -.-  *patut la tarzan tak de masalah sedu kan.. asyik teriak je keje dia* Ha?? Pe kaitan mengeluarkan suara??? Haiya...korang tak taw ke bile korang menjerit, korang memerlukan pengawalan nafas.. contoh erk aqu bagi.. time korang menyanyi.. *sape yang menyanyi la* pengawalan suara sangat penting.. pengeluaran suara ade 3 bahagian.. atas, sederhana and paling dalam.. jadi bile kita gunakan pengeluaran suara paling dalam, secara automatiknya melibatkan pernafasan yang dalam dan memberi kesan pada diafragma.. Sekali lagi, jangan tanye aqu jurusan pe mase belajar dulu ;)
  • Tahan nafas
Ha yang nie lebih kureng sama macam tarik nafas tu.. tapi ade break sebelum hembus balik nafas tu.. kire kena tahan la dalam 1 2 minit... jangan sampai tak bernafas dah! Tu pun kalau nafas korang panjang.. kalau nafas nak nafas panjang, senang je.. first amalkan berenang... so sape yang pandai berenang tu, sure nafas panjang.. tapi sesape yang tak konfiden/malas nak tunjuk bakat renangan tu maka buleh belajar tarannum.. sure buleh praktis panjangkan nafas :) Contohnya bile guna bayati or sikah, pengawalan nafas amat penting~

So selamat beramal~ tata ^-^

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

0 penyumbang pandangan

semuanya salah setan!

Setan????? 
Yup, devil..
Ohhh ok-ok should spell "syaitan"
Ala abaikan la.. bukan nak buat karangan~

camni ke rupe syaitan.. cam salah je..
pehal hensem pulak..
setau aqu dah di ceritakan yang muka syaitan tu sangat menakutkan~
Cam nie lagi la salah.. pe hal comel pulak -.-



So pe hal salah setan pulak nie??? Sebelum tu korang pernah dengar tak ayat "persetankan semua tu!". Ha first sekali aqu tak pernah sebut ye perkataan tu! Tulis je penah.. SERIUS! Aqu seorang yang menjaga mulut ye, tangan je tak berape nak jaga time menaip.hahhaha Tapi cop, mane lagi kurang ajor antara "WTF" dengan "persetankan"??? Bagi aqu sure-sure "persetankan".. Sebab??? Senang je.. ape masalah dengan perkataan WTF??? macam-macam buleh jadi..  contoh??? erm macam wat da fantastic.. wat da function.. 

Dah-dah back to da topic, kalau layan aqu merepek memang tak sudah! Ok bile nak cerite isu-isu setan nie kurang sensitif, jadi tak pe la kalau nak cerite.. Kenape??? Sebab....setan mustahil punye akan saman aqu.hahhahahha *gelak sopan* Tengok... setan pun taw duit tu tak kan bawak ke mane.. sebab tu tak wujud kes setan saman menyaman nie.. nie yang manusia kejar duit tak sudah! *merepek lagi -.-*

Ok-ok nie betul-betul back to da topic... Sebenarnya senjak kebelakangan nie aqu jadi jahat siket.. ehh bukan jahat, nakal je.lallaala *selama nie baik!* So ade jugak la beberape hari nie bile adik aqu tegur je maka aqu kata "ala tu la,  salah setan la nie hasut aqu..", paling tak pun aqu jawab "aqu jadi jahat bukan salah aqu, tapi setan nie yang suruh buat".. padahal kalau betul salah setan, pe jadah nye aqu gi ikut -.- mereng tul aqu nie~ *PERHATIAN! kenakalan aqu belum sampai kes yang melampau ye! ;)*

Maka bile sekian lama aqu berfikir... aqu pun tertanye la soalan sengal nie kat adik aqu "kalau fitnah setan dosa ke??" Terang lagi bersuluh adik aqu malas nak layan kesengalan aqu... Dia buleh buat muka je dengan aqu.. aqu tanye betul-betul tu.. Ye la selama aqu belajar, yang aqu taw hukum fitnah memfitnah antara manusia je.. Nie kes setan, mane boleh same kan dengan manusia.. Setan dari api, manusia dari tanah.. Ohhh aah la.. kalau fitnah haiwan pun dosa jugak ke??? Ala aqu konfus la!! Mane aqu nak dapat jawapan nie..  

Sape-sape ade jawapan tolong bagitaw aqu... plz plz plzzzzzzzzz~ Aqu memerlukan jawapan.... cop! sape -sape yang tak de jawapan and dalam hati dah mule rasa nak gelak guling-guling sebab nak kata aqu sengal., sila hentikan! Kalau tak minta maaf dengan aqu cepat!hahhaha (aqu pun terase makin banyak wayar salah sambung dalam kepala aqu nie -.- apekah neuron-neuron ku tersalah makan???? neuron makan??? *.*)


*Kalau aqu tanye la soalan-soalan tu kat walid aqu, agaknye pe reaksi dia?? aqu takut nak bayang #.#


ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

0 penyumbang pandangan

kes mem"follow"


First, abaikan grammar aqu pasai perkataan "memfollow" tu..
Memang perkataan tu tak wujud and pelik~
Ahhh lantak!
Yang penting aqu nak cerita pasai kes follow- follow nie..

Ok, korang follow blog seseorang tu sebab pe??? Macam-macam sebab la kan... ha meh aqu senaraikan antara sebab nyer..
  • Blog tu femes 
Ok contoh blog yang buleh aqu cakap macam blog ben ashaari ke, fatin liyana ke fatin suhana ke *erkkk dia tak de bau-bau bacang mahupun durian dengan aqu ok! takat nama je sama, tapi tak pe.. da dah mintak izin nak pinjam nama tu ;p kes = perasan!*. Entry-entry diaorang nie kadang-kadang take time jugak nak update.. kadang-kadang tu sampai berminggu-minggu pun..tapi di sebab dia femes kan.. maka korang follow la jugak.. maklum ler artis gitu! Kire berbangga la sebab jadi follwer diaorang walaupun diaorang sebenarnya tak langsung kenal/tahu kewujudan korang -.-" (*bile aqu nak jadi femes nie..lallalalla)
  • Banyak ilmu ilmuan~
Yang nie pulak bagi mereka yang percinta ilmu... tak kisah la ilmu pe pun.. tutorial ke pe ke.. asal name nye ilmu and berinformasi.. or tak pun minat korang tu sama dengan empunya blog.. contoh macam k-pop.. memang ramai giless blogger-blogger yang guna tema tu sebagai template diaorang..so bile bile follow blog tu, senang ler siket dapat info terbaru.. Follower macam nie aqu tabik spring siket... sebab diaorang jenis ikhlas nak follow, tak de la "terpakse".. (*aqu sedang tidak memerli sesiapa, jangan terasa walaupun tengah makan cili ;) ~hoho)
  • owner blog tu cun/hensem
Hahhaha nie pun buleh jadi sebab taw.. SERIUS! Contoh?? Erm contoh yang sama.. fatin liyana and fatin suhana tadi.. (jangan tanye aqu diaorang adik beradik ke tak! serius aqu tak taw langsung!) Ha sebab tu la kebanyakan blog-blog yang aqu terjah dok letak header gambor korang besar-besar kan kan kan??? ha baik ngaku cepat!!!!
  • Terpakse -.-
Ha bab nie aqu maleh.... kadang-kadang bile bukak je shoutbox tu terjumpa la perkataan "saya dah lama follow awak, follow la saya cepat".. tak pun "follow sebelum saya unfollow".. Aiyak~ Maka terpakse la kite follow dia balik.. maklum la dah mare bunyi nye.hahhahah (Yang aqu heran nye dah beratus-ratus blog dia follow, camne dia taw sape yang belum follow dia balik??? agaknya dia siap buat list blog sapa yang belum follow dia balik kot...hhahaha)

  • Amal konsep "you follow I, I follow you"
Kes nie banyak aqu jempe kat sesetengah blog.. Yang nie lain siket dari kes "terpaksa" tu, yang nie kire dengan "rela".. Rela????hoho~ *abaikan* Blog camni jenis best la sebab dia termasuk dalam ketagori peramah.. Kire dia sangat hargai la follower dia, tak kire la blog yang follow dia tu camne pun, dia still akan follow balik. Nie kes "buat baik, di balas baik" la gitu *tetiba lagi -.-* 
  • Masuk contest
Untuk sesape yang suke masuk contest tu maka dah lali la dengan syarat "follow blog nie". Tapi bagi aqu memang logik la pun korang kena follow.. cer bayang camne korang nak taw update pasal contest tu.. nak ingat link dia je??? Kalau dah 20 contest korang masuk camne??? nak buat list la pulak??? Lagi pun kalau tak nak follow pun tak pe, tak payah la join contest tu.. kan sonang ;) hehhehe (sebab tu ramai blogger suke buat contest.. sebab nak memeriah kan blog diaorang plus tambah follower :) )

*bagi aqu nak follow ke tak blog aqu nie, ikut suke kome la... Kalau korang rase berbaloi baloi nak follow maka follow la, kalau tak pun tak pe.. tak de paksaan~ Cuma yang aqu harap, dalam aqu berblogging nie dapat aqu kongsi serba siket ilmu dengan yang sudi.. tak banyak, siket pun jadi ^_^v

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

1 penyumbang pandangan

kisah cinta lalu..

Kisah cinta..
Erm aqu ade satu kisah.. 
Yup kisah realiti.. kisah aqu sendiri..
Tentang cinta???
Erkk tah.. em maybe... aqu tak sure..
Or mungkin.. cinta monyet.. ;)
Tapi aqu sangat hargai!

Dekat 5 taun kisah ni berlalu... time tu aqu form 5. Zaman muda remaja gitu. Tapi tak pun terlalu ghairah nak bercinta cintun nie.. tambah pulak ibu aqu pun kat sekolah tu jugak di serapkan berkerja (abis sume tingkah laku tidak terkawal aqu sampai ke pengetahuan ibu aqu!huh cikgu-cikgu lain tak nak tolong cover line langsung!) 

Di sebab kan kelas aqu kat tingkat bawah dan berdekatan pintu pagar plus pulak kantin yang tak seberape jauh tu, maka sikap malas aqu nie berganda-ganda la untuk naik ke atas or merayap mane-mane banggunan melainkan ade tugas menjaga kelas.. Maklum la aqu pengawas dulu (pengawas paling pemalas -.- garang???? tak! erk kadang-kadang..hahha)

Bermula nya babak menarik bile kelas tingkatan 6 bawah di pindahkan berdekatan dengan kelas aqu.. first nya tak de la aqu heran siket pun... pe de hal kelas pindah-pindah, biase la. Tapi kes nya bile satu hari tu time nak gi rehat (pengawas kena kuar rehat awal) saje la nak tengok student kat kelas baru pindah tu... Maklum la tingkatan 6 , nak tengok jugak otai tak otai perangai diaorang..

Tapi...perhhhh tepat mata aqu terpandang sorang laki nie tengah selak rambut dia ke belakang... aqu buleh perhati, buat kaji selidik hensem jugak mamat nie.. pe hal aqu tak penah nampak pun! Sekali dia perasan aqu pandang dia da.. dia pun senyum pastu tunduk.. aqu time tu rase malu bertingkat-tingkat, kalah mangkuk tingkat! Kenape la aqu buleh tergamam pandang dia.. adoi! Pas waktu rehat tu, aqu lalu depan kelas dia sambil tunduk 90 darjah, malu beb! (aqu kena lalu kelas dia tiap kali nak ke mana-mana, kalau tak terpakse aqu ikut jalan jauh ke pintu utama..)

Lepas dari tu, aqu selalu gak "TER"tengok dia.. serius "TER" ok! And aqu sangat yakin dia pun perasan hal tu.. maka tiap kali mata kitaorang bertembung, masing-masing toleh cepat-cepat arah lain (jaga pandangan gitu ;p padahal malu! tapi malu tu sebahagian iman ) Kadang- kadang tu bile lalu depan kelas dia memang aqu toleh terus ke padang (kelas kitaorang berdepan dengan padang bola..)

So dengan kelebihan aqu sebagai pengawas tu la yang banyak mempertembungkan *ade ke perkataan nie -.-* aqu dengan dia.. bukan aqu sengaja okeh! Tu nama nya takdir pertemuan.. sebab aqu sangat percaya jodoh pertemuan tu dah di tetapkan maka bile secara tak sengaja pertemuan jadi dengan banyak kali nya, aqu rase macam nice nye takdir nie.. tak payah di rancang tapi di pertemukan (sweet nyer... gedik!)

Satu hari time perhimpunan.. sebab aqu nie pengawas so kena la terpacak kat berisan student yang aqu jaga.. (-.- tapi dalam jadual aqu, sekali pun tak penah jaga kelas dia... ish cikgu dengki erk...hahha) Tetiba aqu tertengok sorang member aqu nie dok buat origami, bentuk burung... Aqu punye la tertarik, then aqu pun belaja la buat... nak tengok bentuk nya??? 
Cam nie la... 






Lepas daripada tu, aqu tak taw la mane idea gile nie aqu dapat.. tapi tu la yang aqu buat.. Idea pe??? Erm tiap-tiap hari aqu akan buatkan dua ekor burung origami then letak dalam bakul motor dia.. (dia bawak motor gi sekolah). Hampir 3 bulan aqu buat benda tu, and tiap-tiap hari kecuali time cuti la..Serius aqu buat! Tapi aqu tak de la menjalan kan misi sesorang... ade backup dari member baik aqu si maliya.. Maliya nie sorang je yang taw kes mamat tu (sebab aqu tak suke cerita dengan orang sangat hal-hal camtu

Walaupun dekat 3 bulan lebih aqu buat idea sengal tu, aqu still tak taw nama dia.. yang aqu taw number plat motor dia -.- Dia skema sangat tak nak langgar undang-undang sekolah, kalau tak senang aqu taw nama dia.hahhah Kami tak pernah bersembang or tegur sapa, takat senyum je memanjang (tu yang sekarang muka aqu jadi pemurah senyuman.. ok! tak de kaitan) Sekali je aqu pernah bercakap dengan dia, tu pun masa karnival sekolah.. and time tu adik aqu la semangat gi tegur dia dulu.. maka aqu pun bercakap la jugak bile dia dah tanye.. tapi buleh kata tak sampai 10 minit!huh *kecewa*

Tapi bile satu hari nie, aqu lalu kelas dia.. aqu tengok tempat dia kosong.. motor dia pun tak de.. hari-hari seterusnya pun camtu.. dekat seminggu.. huh gundah gelana hati aqu. Dengan origami yang dah banyak berkumpul atas meja dalam bilk aqu maka aqu buat keputusan nak tanye je bebudak kelas dia tu.. 

Esok nya, kebetulan cikgu-cikgu meeting... Aqu dengan maliya pun ambik kesempatan nie gi kelas dia. Sampai kat kelas dia tu, dengan muke yang segan tahap biawak aqu tanye la jugak dengan muka confident nye..aqu tanye kat sorang akak nie.. Alamak!!! Aqu tak taw nama dia... dah satu hal pulak aqu terang panjang lebar ciri-ciri dia.. pastu sekali akak tu kata nama mamat tu "ariff iqbal". Nice! Aqu dapat nama dia *nama dia sedap :) *

Mula-mula akak tu tak la muskil dengan aqu, maybe dia pikir aqu pengawas and ade hal nak cakap.. tapi lepas aqu tanye "mane dia lama dah tak nampak..", last-last akak tu senyum.. adehhhh malu aqu! Dia pun kata "iqbal nak pindah sekolah teknik". Hilang semangat aqu hari tu..huhu Pastu akak tu kata, "tapi hari nie dia kata nak datang pejabat sebab nak ambik cop, kalau nak jumpe dia gi la tengok".. Huhu berbunga-bunga hati aqu.lalallalal Aqu terus gi opis, terjumpa pulak ibu aqu kat situ.. aqu terus cakap "nampak ariff iqbal tak", siap aqu terang ciri-ciri dia lagi.. maklum la ibu aqu bukan mesen nak ingat sume nama student sekolah tu. Sekali ibu aqu kata" baru je dia balik"..huwaaaaaaa kecewa sekian kali nya!

Lepas dari tu, aqu tak pernah jumpa dia lagi sampai sekarang.. and makin hari makin aqu lupe kan banyak perkara tentang dia.. tentang cara dia senyum, cara dia ketawa, motor dia and semua-semua.. tapi satu aqu tak boleh lupa.. kenangan origami aqu untuk dia.. walaupun mulanya dia tak tahu aqu yang bagi, tapi akhirnya dia tahu.. (sebab kantoi dengan dia sendiri, dia buleh perhati dari jauh! malu- malu >.< )

*walaupun awak tak buat sesuatu untuk saya, tapi tu yang membuatkan awak istimewa pada saya.. Ariff Iqbal, andai kita kembali di pertemukan adakah kita masih saling mengenali?..

origami burung dalam tu yang membuatkan aqu tulis entry nie... :) 

~Aqu dapat penanda buku yang cute lagi cumel, siap ade nama dia lagi... tapi tak taw ilang ke mane dah =( maybe terselit-selit kat memane novel aqu bace.huhu cedeh~ 






ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

21 penyumbang pandangan

JOM TAMBAH FOLLOWER

Assalamualaikum...


Jalan-jalan nampak segmen...
Dari miss.lulu ler~
Segment tambah jumlah follower..
Perhhh usha follower dia..
Wow! 3000+ 
Fine! Aqu nak join~
Moh join reramai memeriahkan majlis =)

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

0 penyumbang pandangan

Cop mohor terbaru~

 
Huh aqu tengah tragis sedih nie..huhu Mengapakah?? Ha kisah nye tadi pagi subuh-subuh aqu dah mengadap lappy aqu, dok semangat maw tukar header nie.. maklum la jap lagi nak gi kenduri kawen bersusun-susun.. Dah dua hari aqu dengan adik aqu mengadap benda nie.. siap memang da siap, tapi tak jadi! huh tension-tension.. 

Ok! bukan tak jadi sebab kitaorang tak reti okeh -.- jangan celupa sangat mulut.hahhaha Aqu dengan adik aqu pun sebenarnya heran kenape buleh tak jadi.. padahal first-first adik aqu buat jadi.. erm muskil-muskil.. benda nie dengki dengan aqu nie!





Moh aqu tunjuk kat korang camne bentuk header nya.. simple je.. 

gerakan pertama
gerakan kedua
Ok, korang nampak kan gerakan pertama and kedua tu??? Ha benda tu sebenarnya flash.. kire spongebob and patrick tu akan bergerak la last-last bertemu kat tengah-tengah.. Tapi bile aqu masukan jadi header je dia tak nak bergerak! Tension aqu.. penat aqu tukar format macam-macam.. :(

So bile aqu dah malas layan benda tu, maka wujud la header aqu yang simple nak mati cam kat atas tu.hahhaha simple kan??? 5 min je aqu buat.hahhaha Kang ade time aqu tukar la yang baru..

O sebelum tu kan.. aqu gatai tangan tadi.. aqu ade buat 1 cop mohor tuk blog aqu nie.. biase blogger-blogger sebut tu benner, tapi aqu nak sebut cop mohor jugak tak kire! Nak tengok??? Nie ha...
*jadual aqu penuh minggu nie.. yang pasti hari ahad aqu tak nak ade kat KL! selamat tinggal Kl~





\
ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

0 penyumbang pandangan

top game aqu~

  
Tadi aqu main game..
Teringat pulak game aqu main zaman kecik-kecik dulu..
Aqu dengan game memang tak dapat di pisah kan..hehe
Time U dulu, kalau tension-tension main game la..
Time boring pun main game..
Time malas pun main game..
Time banyak mase pun main game..
Dah tu bile mase aqu belajar -.-
Kantoi!

Dah back to da topic..
Pasai pe??
Pasai game tadi la...
So nie list-list top 10 game yang aqu penah main la..
  • Aladdin --> Game nie best! Sangat best.. sebab aqu suke tengok jin aladdin tu..cute je! Game nie main lawan-lawan pedang, kutip-kutip apple.. Ye, memang lawan pedang.. jangan pelik aqu main.. ala bukan lawan tahap dewa pun, lawan siket-siket je pastu mati musuh dia.. budak kecik pun reti main..
  • Zuma ---> Yang nie dah lame jugak aqu tak main.. tak penah abis pun aqu main.. sebab payah sangat! Time level 1-5 tu buleh la aqu belagak, main relax-relax lagi.. tapi dah masuk level 6, ha hambik sampai mengadap betul-betul depan PC tu! (main game nie bukan ilang stress, makin stress ade!)
  • Dinner dash ---> Nie game lebih kewanitaan siket.. aqu konfem kalau laki mesti dia kata bosan gile! Mane tak bosan nya, asyik ulang-ulang benda sama je.. tapi time bosan-bosan layan jugak.. Ade lagi satu wedding dash, yang nie pun lebih kurang jugak.. satu naungan (-.- skema ayat)
  • Mario ---> Nie pun best... dulu kat U tiap-tiap hari aqu main sebab tak berjaya je nak sampai ke hujung.. game nie payah siket.. kalau kite da mati kita kena mula dari awal balik, tu yang tension tu! Tapi game nie popular kot, mesti ramai penah main..
  • Insaniquarium ---> Ha walaupun aqu tak suke makan ikan tapi aqu suke main game-game ikan nie.hehhe Cantik dow bile tengok ikan penuh je dalam PC tu.. Pastu dia punye ikan buleh silap pakai "crown".. Tapi game nie tak de la main pancing-pancing ke pe ke, just kena jaga ikan tu bagi makan pastu dia beranak-beranak maka penuh la PC aqu dengan ikan dok berenang renang~ (yang best bile ikan banyak, duit pun mencurah curah turun ikan tu bagi..hehhe *mata duitan aqu jadi*)
  • Angry bird ---> Nie game kire baru la jugak... (Ok! aqu obsess dengan angry bird! comellllll~) Tapi game nie memang tention aqu main.. sebab payah beno nak dapat full star nya! Cara main game nie lontar-lontar bird tu je tapi kena pandai strategi la.. nak bagi sume binaan tu runtuh..
  • Plants vs zombies ---> Game nie of course la pasai zombie... tengok tajuk la kan.. Cara nak main sonang je, tak payah cari-cari benda tersembunyi ke tembak ke just tanam pokok je.. pastu pokok tu yang akan tembak zombie tu nanti..aqu juara kot main game ni..lallla
  • worms ---> Game nie main dalam team.. tapi bukan main ramai-ramai.. main sorang je, tapi kita kena kawal satu team tu la.. ala macam main game bola jugak la (aqu tak suke main game bola walaupun aqu minat bola!) Game nie memang best dari segi latar design dia sume, tapi part main aqu tak reti sangat -.- adik aqu hebat gile kot! Jeles i~
  • Monopoli ---> Ha jangan ingat game nie tak de yang tuk PC, sekarang da moden.. tak main la main yang kuno-kuno punye cara tu. ;p Game nie mula-mula main memang best! Tapi last-last jadi tak best... sebab bankrup tak sudah keje aqu.hahhaha Memang tak pandai main betul.. tapi tak adil game nie.. sebab game nie main ikut nasib.. Ye la mane taw game tu saje nak mengenakan aqu, dia je nak menang.. maka dia buat dadu tu asyik benti kat tanah dia je.. mane adil! (tak pandai menari, lantai di kata jongkang jongkit tu la dia~)
  • Bookworm ---> Ok nie satu-satu nye game yang ade manafaat nye -.- ape la ko nie suana~ Tapi game nie memang bagus, aqu galak kan student-student aqu main game nie.. bukan takat buat otak tu berfikir, tapi buleh improve kosa kata BI *skema* Best wooo main game nie.. sebab bile dapat bina perkataan panjang kan, nanti worm tu flying kick kat musuh tu.hahhahah 

*aqu tak main ye game-game macam counter strike la, game motor la kereta la bola la.. aqu punye sifat kewanitaan masih terserlah kan..lallalalal

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)