0 penyumbang pandangan

kasar ayat kau~

Assalamualaikum

Hey what's up guys~ Penah dengar ayat "bangsat, pe kabar kau", "weh camne kau boleh pandai siot", "sial la, camne kau buat hebat camtu?", tak pun "gila babi hebat"

Aqu kadang-kadang pelik! Kenape?? Sebab bila di fikir balik, ayat tu macam memuji.. tapi slack pulak bile ade perkataan yang “spicy” di addup sekali kan. So meh kita kaji ape maksud di sebalik perkataan-perkataan tu~

*KD3 = kamus dewan edisi ketiga*

BODOH
        KD3         =  sukar pelajari @ mengerti sesuatu / bebal / dungu
Dari kepala aqu = neuron tak berapa banyak nak faham semua pekara

Cth ayat -- > “bodoh r, camne aqu tak taw pape pun pasal tu
                   [-.-“ sebab kau kurang bijak la]

BENGAP
        KD3          =  pekak / sukar mengerti sesuatu
Dari kepala aqu  =   neuron lambat beroperasi / pasif

SIAL
          KD3        =  tak bernasib baik /celaka / malang
Dari kepala aqu  iman terlalu lemah maka menganggap kejadian tu buruk

Cth ayat -- > “sial, camne kau dapat markah tinggi”  
                   [adekah sial kalau member dapat lebih baik???? @.@]

BANGSAT 
        KD3         =  orang jahat
Dari kepala aqu = -.- tak taw, baru tau makna lepas bukak kamus tadi

LAKNAT
         KD3         =  terkutuk / hina / keji
Dari kepala aqu  =  dimurkai/ tak diredhai

SIOT
        KD3          =  tak de dalam kamus  =.=”
Dari kepala aqu  =  sekadar menyedapkan ayat

Cth ayat -- > “siot je kan pegi tak ajak aqu”     
             [=.=”” masih cuba memahami siot tu hape]

BANGKAI
          KD3        binatang yang sudah mati
Dari kepala aqu  jasad kucing /anjing / tikus yang mati  (haiwan lain macam semut, aqu tak penah pulak sebut bangkai  -.-

Cth ayat -- > “ pe hal kau muka cam bangkai je hari nie
              [dasat nye keadaan muka sampaikan disamakan dengan bangkai -.-]

BABI
     KD3              binatang mamalia yang berbadan gemuk, berkaki pendek, berkulit tebal dangan bermuncung
Dari kepala aqu  =  haiwan yang ade ekor comel ~.~

Cth ayat -- > “cam babi la kau, apesal lambat datang” 
[dimanakah persamaan antara babi dengan kes lambat????]

cute tak~
bangsa melambangkan bangsa… 
gunakan lah ayat yang lebih sopan and kena  dengan situasi bukan sedap mulut je~

 *peribadi seseorang di nilai dari bahasa nya =)


ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
0 Comments

0 00 rajin nak comment: