0 penyumbang pandangan

wikipedia tengah tacing~

Assalamualaikum


Wikipedia tu binatang pe??? Ok, sape yang sangat-sangat tak taw tu makna nya aqu ucap syabassss setinggi-tinggi menara syarikat bekalan air (SYABAS) tu... kenape??? sebab.... dia merupakan seorang student mahupun bekas student yang tak pernah mengamalkan copy and paste "fakta-fakta" secara percuma dan sesuka hati~

So hape tu wikipedia???? ok sat aqu tunjuk gambor ye..

So penah tengok web tu???? Glamer wo sebagai salah satu gedung ilmu yang super duper powers... aqu suke terjah wiki-wiki (name timbangan bagi wikipedia) nie.. So kesempatan yang ade nie aqu ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada yang penat lelah menyumbangkan ilmu dalam wikipedia nie kerana banyak berjasa kepada ilmu-ilmu yang telah aqu miliki (skema habis!!!! -.-)

Tapi.... malangnya pada ketika ini... wikipedia mengalami proses "menacingkan" (kata imbuhan bagi perkataan tacing) diri nya... Tak caye???? Ha cer korang gi la search pape kat wiki-wiki tu... cer tengok pe kuar... Tak taw nak search camne???? Ha... hempuk kepala korang kat meja =.= tulis je la kat coloum bawah tu pe yang korang nak cari... then tengok pe yang dia bagi kat korang.... 

Aqu bagi contoh erk... aqu search "hydroelectricity"... tau pe benda tu???? Ye.. aqu belumlah ilang ingatan sehinggakan maksud tu pun tak taw.. memang bermaksud "hidroelektrik"... tapi ape yang korang taw tentang nya???  Tak taw??? ha sebab tu la kena search.. kalau taw, pejadahnye nak search.. -.- 

So, aqu pun taruk perkataan "hydroelectricity" tu kat coloum tu, cam gambar kat bawah nie la...

kebebasan bagi anda memilih "english" or "spanyol" or iban" or sebarang bahasa
Then korang tekan la "enter" or arrow tu... (macam mengajar budak tadika -.-) pastu dia akan kuar la pe yang korang cari tu... contoh aqu nye tadi, dia akan kuar camni..

Dah tu ape masalah nye??? Tang mane nya aqu kata wiki-wiki nie tacing-tacing tu??? Ha... korang akan perasan yang ape korang cari tu akan kuar selame 1 saat je.. Contoh ape yang aqu cari kat atas tu kan... so dia akan kuar 1 saat je (cekap tak tangan aqu mem"print screen" kan nye ;p) .. Then dia akan kuar benda nie..
*DITEGASKAN : hanya search in english je dia tak nak bagi, so kesimpulan nye korang nak guna wiki-wiki pakai la bahase spanyol ke potugis ke ape ke ye.hahahhahha


Dengan lebih jelas nye... dia kuar benda nie...
  "Imagine a World Without Free Knowledge... For over a decade, we have spent millions of hours building the largest encyclopedia in human history. Right now, the U.S. Congress is considering legislation that could fatally damage the free and open Internet. For 24 hours, to raise awareness, we are blacking out Wikipedia"

Wah wah wahhhh wiki.... kesian taw dekat student-student yang tengah nak "mengopy paste" ilmu-ilmu kamu tu, terpakse diaorang paste guna bahase lain.hahhahahahha

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
0 Comments

0 00 rajin nak comment: