6 penyumbang pandangan

hari ibu = HARAM!!!!


Assalamualaikum

Hohohoi~ Hari ibu 13 Mei nie la!!!!!! ( kalau tak salah aqu la -.-).. So macam biase la sempena hari ibu nak menjelang nie, maka nya ramai la yang berkusut-kusut kepala pikir nak beli hadiah untuk ibu tersayang, yang blogger-blogger lak sibuk la perah otak nak buat ucapan special la, buat GA la contest la sempena hari ibu nie kan...(time nie baru teringat nak menghargai ibu ~.~ ape punye anak la!)

Tapi kan.... ape kata.... taun nie tak payah la sibuk-sibuk sambut hari ibu tu.. dengan kata yang paling mudah, "IGNORE" kan je la.. Ohhhhhhh aqu bukan nak mengajar korang menderhaka okeh (tak sambut hari ibu pun katagori derhaka ke???? konfus aqu @.@ ).. tapi aqu just nak ajak korang supaya tak yah la terus terikut-ikut sangat sesuatu tu tanpa kita taw asal usul hari tu... Belit-belit tak aqu cakap??? (aqu pun dapat rase berbelit macam ular tersimpul je ayat aqu nie *.*)

Ok senang cite maksud aqu, hari ibu tu HARAM!. Ye haram macam kita sambut hari kekasih tu... ala velentine tu... "Haram???? Maksud nya????" *.* Ade sesape teringin nak tanye soalan macam tu???? Dah name pun haram, maka tak payah sambut, tak perlu, tak guna, tak ape-ape lagi la yang sama erti... Kenape??? Ohh God! Manusia memang suka bertanya kenape, kenape, kenape... (korang sedar tak yang sesetengah perkara dah di tetapkan hukum nya, maka tak perlu lagi adanya ayat "KENAPA"). Tapi untuk persoalan kali nie, buleh tanya kenape...so tanye la tanye la kenape.......tanye la......

Ok.. bagi yang tanye jawapan kenape tadi tu, aqu terang kan jawapan mengikut kefahaman yang telah aqu paham kan dari ustaz plus walid den... Hari ibu nie asal usul nye merupakan perayaan kristian, dimana ada nye hari nie kerana mereka ingin memberi penghormatan kepada "mother mary"... Sudah! Sape pulak mother mary tuh...... Ok, mother mary tu bukan la mak atau ibu kepada mary tetapi SITI MARYAM.. Sape pulak maryam?? Maryam ialah ibu kepada Nabi Isa... Sape pulak nabi Isa??? Ketuk kepala pakai tukul kalau berhasrat tanya soalan tu... =.= dan sebab seterusnya ialah, agama kristian juga percaya bahawa pada hari tersebut, JESUS akan memberi kekayaan dan kesenangan pada mereka.. so dengan kata lain, mereka mengangkat darjat hari ibu tersebut sama taraf dengan  kemuliaan gereja...

Abis tu, tak boleh langsung sambut hari ibu???? Ehhhh pasti nya boleh! Hari ibu kan tiap-tiap hari... tiap-tiap saat... jadi hargai la ibu selagi mereka ada... tak perlu tunggu hari-hari tertentu bukan??? ^.^


Salam sayang buat ibu dan mama ^.^

 



ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
6 Comments

6 00 rajin nak comment:

nurkaloi said...

yap kaloi pun baru tahu pasal ni
tu pun lepas tgok vid dr ustz azhar idrus
tp yg penting niat kite kann
hari-hari syg ibu ^__^

kakcik kepala kecik said...

tq, maklumat berguna untuk semua orang supaya akidah kita tk rosak.. :D

Sh Hily said...

Owh..mcm tu ka..ifa baru tau nie..thanks tuk info..tapi,ifa dah beli hadiah utk umi ifa..jadi,ifa berdosa lah nie..:(
ifa betul2 tak tau..sedihnyer..tlg bagi pndpt tuk ifa..?please..:(

aima said...

ye la kan...dulu2 xde pun hari ibu ni, skrg dakyah yahudi semer tu...asal kita tahu t.jwb pd ibu kita

Encik Atan said...

salam,

bagi gua,xde masalah nk smbut arie ibu.yg pnting niat kita.Lagi pun hari ibu nih mmbuatkan kita igt ibu kita...aku yakin,bkn stiap saat kite igt kt ibu kiter sndri.


tak macam valentine day.mmg dah terang..lar hukumnyer...


ksmpulanyer,
niat.tujuan kita sambut.



salam ukhwah dari gua yg comel.

Badrina Ibtisam said...

Alhamdulillah.. Mekasih ye sbb sharing!! Nice sharing ni! :)