0 penyumbang pandangan

tasbih punye hal~

Assalamualaikum

 

Kenal ape benda tu???? Ok la, walaupun boleh di fesyen kan sebagai rantai trend baru, tapi ianya adalah tasbih ye anak-anak... opsss bukan tasbih..tapi alat yang di gunakan untuk bertasbih pada zaman MODEN..

Kenape MODEN???? Dah tu zaman dulu tak guna la benda nie??? Zaman dulu kuno??? Yup, zaman dulu tak gunakan alat nie.. Bukan kuno, tapi lebih mengikut pada amalan nabi kita.. Kenape mengikut amalan nabi??? Sebab nabi mengajar kita menggunakan jari untuk berzikir/ bertasbih.

Jujurnya kat rumah aqu ade la 5 6 7 jenis alat ni, dan aqu tak pernah menggunakan nya (betapa aqu tak reti menghargai.. -.-)... jadi perhiasan je dalam laci.. Tapi bukan aqu beli, sahabat-sahabat handai hadiahkan nye.. nak harap aqu beli memang berkurun la... biase la manusia, kalau part benda baik je mesti take time nak melaksanakan nye.. ye aqu akui tu! ^_^  Tapi aqu suka alat nie.. macam-macam jenis design warna di guna.. aqu paling suka bile ianya di buat dari kayu, perhhhhhh sangat cantik gerenti!! Bukan janji tapi pasti (tetibe teringat ayat david teo)

Back to the topic, so macam mane nie... nabi ajar lain, kita buat lain...  Ahhhh ape lagi, bidaah!!! Bidaah!!! -.- Emo gile! TAPI TAPI TAPI........! Relax dulu...Bidaah tu haram ke???? Ha.. kena taw jugak.. bukan semua perkara yang nabi tak buat tu di kira bidaah yang haram..

Menggunakan tasbih tu dikatakan bidaah.. tapi ia adalah bidaah yang di haruskan.. kenape?? sebab alat yang di cipta tu bukan la untuk merosak kan or memburukan tasbih kita, tapi di gunakan sebagai alat untuk bertasbih.. maka di haruskan untuk mengunakan nya...

p/s : tak guna ade berpuluh-puluh alat tasbih, tapi berat untuk bertasbih ^.^

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
0 Comments

0 00 rajin nak comment: