0 penyumbang pandangan

denggi punye hal

Assalamualaikum


Kepala terasa beku, benjol sebesar penumbuk budak berbekas di kepala.. sakit-sakit badan masih terasa membengkak.. ahh kes jatuh di timpa tangga semalam la nie.. (tu peribahasa ok, bukan betul-betul tangga timpa aqu -.- mau remuk badan)

Tangan menggaru-garu kaki.."aaahhh pe hal malam tadi nyamuk lapar sangat, abis darah aqu di ambiknya.. kering kontang darah aqu!

kalau macam ni punye hensem vampire, sukerela aqu bagi dia darah 
"oit anis bunyi mesin pengebom mane pulak melalak pepagi nie".. selambe aqu menjerit dari dapur, abis pekak jiran keliling aqu tiap-tiap hari macam ni.. 
"ade orang sembur nyamuk"..adik aqu tak nak kalah kuat suara dia.

sembur nyamuk??? aik... pemainan ape tu, pehal tak ajak aqu... macam best je bunyi... terkedek-kedek aqu berlari ke depan.. semangat memusnahkan nyamuk yang beramai-ramai mencabuli aqu malam semalam mula membara...

"Lorrrrr hampeh ko! tu bukan sembur nyamuk.... tu pemusnah denggi! Ko ingat nyamuk pakai perfume ke nak sembur-sembur bagai!"...kecewa bila sia-sia lemak aqu hilang kerana berlari tadi..
"Fuhhh dramatik betul ko punye ayat..pemusnah denggiiiiii". Aqu pulak di perlinya...

Agak-agak nya mati ke nyamuk tu kena sembur tu??? aqu rase macam tak mati je... buat abis modal! nyamuk tu ada sayap, dia terbang la tinggi-tinggi ke, pi main nyorok-nyorok ke.. sudahnya baju-baju aqu sidai berbau minyak! 


Seingat aqu denggi ada 3 jenis... dulu doktor ada cerita masa aqu nyaris-nyaris kena tahan kat wad.. habis mengamuk air mata darah sume keluar time tu... semata-mata tak nak ayah tinggal kan aqu kat wad tu.. (penah korang jumpe pesakit lari dari hospital??? Ya aqu salah sorang darinya.. sebab jarum doktor tu pegang punye gile besar.. da macam pembunuh bersiri aqu tengok dia..)

So denggi yang paling ringan nie dia macam demam biasa, kira tak la kritikal..tapi jangan pandang rendah ok, sila la pandang tinggi! Aqu tak taw sangat yang nie, tu je doktor tu bagi taw..

And yang ke dua nye tahap sederhana parah..hahahah bak kata walid aqu la.. demam denggi nie la yang aqu kena..memang agak nazak la time tu... dengan mata ala-ala alien turun ke bumi, sebaik la mata aqu nie kecik je sepet, kalau mata yang membuntang tu, memang konfem menakutkan jiran sekeliling nak tido malam. Dengan badan longlai sengal-sengal, dengan muntah-muntah dengan batuk..selera nak makan jangan cakap la, memang tak de...kering tinggal tulang badan aqu.. mengamuk doktor tu nak ambik darah tak jumpe aurat urat aqu...hahahha kulit aqu jangan cerita la, abis menyala-nyala merah sebab aqu garu..menggatal gile kulit time tuh!!!!

Tahap paling kritikal denggi berdarah... yang nie memang payah la sebab boleh bawak maut terus... jangan di buat main masak-masak pasal ni.. yang aqu taw, pendarahan tu dari dalaman, kire merosakan sistem badan dari dalam la...

Part paling best....dapat makan sup ketam banyak gile dengan air 100 plus berbotol-botol~ maka nya jadi la aqu yang sihat sejahtera seperti sekarang.hahahhahaha

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
0 Comments

0 00 rajin nak comment: