1 penyumbang pandangan

HAKIKAT sebenar...

Assalamualaikum

terfikir sebentar bila terbaca atikal nie...


Saya sangka gagal memperoleh 5A. Ketika itu, saya cukup tertekan dan berasa seperti anak tidak berguna kerana menghampakan harapan ibu bapa

Pernah tak kita meniru dalam exam??? Aghhh jangan nak tipu ok! Bukan senang nak jadi "malaikat" bile time dalam dewan exam...aqu pun kadang-kadang kalah...mata asyik tenung-tenung orang kanan kiri bawah atas cari jawapan...belum kira yang note selit kat kolar, kat poket, kat pensil box.. adoiii~

So cuba hand up sikit sapa yang dapat 7A ke pointer ala-ala dekan tu ke, tapi tak pernah langsung meniru dalam exam... Ok, aqu dengan yakin nya nak gelak besar sebab pelajar kat malaysia nie, kalau bab exam memang jangan la percaya 100%..dusta semata-mata.hahhahah *kalau ada pun 1 dari 1000 orang la kot*

Pernah kita terfikir kenapa kita meniru??? Yup, "ingin melihat ibubapa bangga", "tidak mahu malu terhadap kekawan", kerana takut bila keluar dari university nanti, pakcik makcik sedara sepapat bertanyakan pointer dapat berapa kak oiiii???...biarlah ia bukan dari usaha diri sendiri sekalipun, biarlah menipu diri sekalipun, janji tak malukan kan diri? ye lah, mana nak letak muka kalau sekadar dapat "two point something" sedangkan belajar nya 3 4 tahun...university pulak nama nya gempak menggegar kampung..Maka mahu atau tidak jalan nya mudah...iaitu meniru!*meniru itu pun usaha.sekian.*

Kesimpulan nya mudah.. mereka yang meniru itu tidak pernah mengajar diri mereka untuk percaya pada diri... percaya pada kemampuan dan percaya pada TAKDIR. 

Dan silap ibubapa adalah bila, "mak nak kau dapat 8A taw exam nie, kalau tak mak tak nak belikan kau ipad!". Ya, belajarlah demi ipad! ~__~


notakakitangankerajaan : sorang awek tu HIPOKRIT terlebih. kesian pulak. terasa?? aqu tak kisah!.

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
1 Comments

1 00 rajin nak comment:

nora said...

berjanji demi untuk membina prestasi anak2 xper, jgn berjanji luar dr kemampuan anak2, ni yg buat anak2 tertekan ..