6 penyumbang pandangan

masih study?? Ingatlah...

Assalamualaikum

"Belajar kerana Allah, exam pun kerana Allah"

Adakah study hard akhir waktu pun dianggap study kerana Allah? Sedang Allah tidak suka orang yang bertangguh-tangguh, berlengah-lengah dalam membuat amalan baik.


Cuma 1 yang boleh aqu ingat kan...
Walaupun:
Kita LULUS UPSR
Kita LULUS PMR
Kita LULUS SPM
Kita LULUS STPM 
Kita LULUS STAM sekalipun...

Tapi adakah SPM yang satu lagi kita akan LULUS?????
Hanya ALLAH yang tahu...

Nak tahu apa lagi satu SPM tu?

Soalan Padang Mahsyar.. =)

p/s : gud luck dear ^_^ untuk adik kesayangan ambe alin, anis and ayu!



ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

0 penyumbang pandangan

manusia tu khalifah

Assalamualaikum

Teringat satu ketika dulu ketika masih menuntut di university. Duduk berduaan di meja makan, bersembang-sembang dengan sahabat yang jarang aqu temui, namun sering berhubung.

(dialog yang mungkin sedikit berubah, tapi makna nya sama)
Ema : suana, aqu nak tanya kau sikit pasal agama.
Aqu : Insya Allah kalau aqu tahu.
Ema : Boleh tak kau terang siket pasal khalifah?
Aqu : Khalifah? Umum sangat... lebih kurang macam penyampai atau menyeru ke arah sesuatu yang baik.
Ema : Habis yang 4 orang tu?
Aqu : 4 orang??? Orang yang mana??
Ema : Eh.. salah ke? yang Abu bakar as-siddiq, uthman bin affan tu bukan ke?
Aqu : My god!!! Tu KHULAFA bukan KHALIFAH!!!!

Sebenarnya aqu tak pernah sangka ade jugak yang masih tak dapat bezakan khulafa dan khalifah... walaupun khulafa tu juga sememangnya seorang khalifah juga.

Tiap manusia itu merupakan khalifah atas bumi tuhan ini.. sebab tu nabi penah bersabda : "sampaikan pesanku walau sepotong ayat".

Jadi macam mana pun cara kita berdakwah, tak kisah.. asal kena cara nya..

(klik picture untuk lebih jelas ^_^ )


ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

5 penyumbang pandangan

tak taw masak, tak pe...

Assalamualaikum

(klik picture untuk lebih jelas ^__^)


kesimpulan : laki masak memang sedap..serius!! Tapi kadang-kadang air tangan seorang isteri lebih sedap ^.^ ~

Sekian~

p/s: thanks to Rusyde for da picture :)
ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

4 penyumbang pandangan

kasih isteri, redha suami~

Assalamualaikum

(klik picture tuk lebih jelas ^.^)










Cinta itu adalah perasaan yang mesti ada pada tiap-tiap diri manusia, ia laksana setitis embun yang turun dari langit, bersih dan suci. Cuma tanahnyalah yang berlain-lainan menerimanya. Jika ia jatuh ke tanah yang tandus, tumbuhlah oleh kerana embun itu kedurjanaan, kedustaan, penipu, langkah serong dan lain-lain perkara yang tercela. Tetapi jika ia jatuh kepada tanah yang subur, di sana akan tumbuh kesuciaan hati, keikhlasan, setia budi pekerti yang tinggi dan lain-lain perangai yang terpuji.

 *tq pada sume yang terlibat

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

8 penyumbang pandangan

teka teki tabung~

Assalamualaikum


Nampak bangunan tu??? Ya, tu tabung haji.. aqu tau korang kenal.. saje nak promote tabung haji, salah??? lalallalal~

Ok, back to da topic. Aqu nak cite pasal nie.. 


Yup, bijak.. ia sejenis T.A.B.U.N.G. Tak kisah pe bentuk tabung tu, pe warna dia, asal boleh simpan duit.. maka ia kira tabung. 

Dan bukan tu jugak aqu nak cerita sebenarnya.. walaupun bersangkut paut. 
(padan muka korang sebab terpaksa memenatkan otak melayan aqu -.-"
AMARAN!! Sila jangan cari mane-mane button "close"

Ok, nie serius.. sebenarnya aqu memang nak cite pasal tabung.. tapi tabung nie.. 

nie tabung surau ok ^__^
 banyak duit kerajaan berhabis tuk buat tabung nie..
sebab tu sangat cantikkkkkkkkkkkkkk... -.-
Ye... aqu nak cerita tentang tabung surau or mana-mane tabung awam yang bersangkut paut. 
Korang perasan tak yang tabung surau nie selalu nya mesti BERAT
Ya, maksud aqu di sini :
- kalau korang SELALU pergi surau/masjid la.. dan 
- maksud ke dua aqu, bukan la berat dari segi fikikal nya, tapi dari segi isi nya. 
(jangan korang pi buat haru, dok junjung tabung tu pulak =.=")


So soalan yang tak begitu mencabar minda dari aqu ialah : 
~ mengapakah kebanyakan tabung surau/masjid berat???
  • Ok, jawapan mudah ialah, "rakyat malaysia sangat pemurah!!!" Yeahhh! Bangga dengan rakyat malaysia!!! Sangat bangga sebab selalu memberatkan tabung-tabung menderma dengan... DUIT SYILING =.=" 

Yaa.. tabung-tabung menderma sebenarnya berat, kerana rakyat malaysia hanya kaya dengan duit syiling dari wang kertas, mungkin. Tapi bukan itu menjadi persoalan, orang kata  "lebih baik menderma 10sen dari menderma Rm50 kalau sekadar untuk menunjuk-nunjuk..". So tutup kes tentang rakyat malaysia menderma dengan duit syiling sahaja.


Soalan yang aqu kurang pasti jawapan nya ialah... :
~ mengapakah benda di bawah ini tidak pernah di isi dengan duit syiling???


Adakah tabung bererti untuk duit syiling dan sambul untuk duit kertas???
Or
Adakah kerana nanti ada yang mengata bahawa...
"tak kan bagi angpau/duit raya (duit pape je la, kenduri ke) 50sen je..."

Sekian

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

0 penyumbang pandangan

antara ustaz azhar & artis

Assalamualaikum

Ustaz azhar idrus~ sape tak kenal, mamat yang bermuka kacak dihiasi janggut yang smart plus pulak senyuman yang menarik! Opssss OVER sudah! *saje puji pak har (nama manja buat ustaz azhar), sebab name ayah aqu pun azhar~lalallal (nama manjanya pak zhar)*

aqu terjumpa gambar pak har yang kacak ^__^
Orang kata,"tak habis-habis ustaz azhar, ustaz azhar, ustaz azhar!! Kenape asyik ustaz azhar???? Dia pun manusia! Tak payah agung-agungkan... jangan nak taksub sangat dengan dia!

Kitaorang dengan muka blur nye sekadar menjawab, "bile pulak kami taksub, kami cuma kagum dengan dia.."

"Kagum??? Dah la.. cara korang tu lebih dari kagum! Siket-siket memuji dia, macam dah tak de pendakwah lain.. kalau korang memang nak menuntut ilmu, sepatutnya korang sokong jugak ustaz lain!"

Kami dengan muka malas nya menjawab, "sekurangnya kami menyokong seorang pendakwah.. dia menyebar ilmu Allah, dia tak mengajar kita memperdagang aurat di khalyak ramai, dia tak menyuruh kita mengundi "sms" untuk menaikan nama nya, dia tak memerlukan trofi untuk menunjukan kejayaan nya..."

*p/s : tidak salah kita memuji dan terus menghormati orang yang berilmu... dari kita menyanjung artis-artis yang tak habis-habis menyebarkan ilmu " seksi ke macam nie, rasa biasa je...bukan nya saya tak pakai baju langsung -.-' "
----------------------------------------------------------------------------------------------------
MALAM INI PENENTU SEGALANYA.... 
KEPUTUSAN DI TANGAN ANDA~

                                      


ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

3 penyumbang pandangan

yang perlu anda tahu ;)

Assalamualaikum


  • Apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.
  • Air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.
  • Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan.
  •  Dalam bahasa Inggeris dan Italy, jurugambar dikenali sebagai paparazi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.
  • Magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.
  • Bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.
  • Gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.
  • Orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.
  • Ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.
~sekian~
(sumber : facebook)


"Janganlah kamu banyak ketawa kerana sesungguhnya dengan banyak ketawa ianya akan mematikan hati kamu".
Hadis riwayat Ibnu Majah

p/s : rindu.. 

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

16 penyumbang pandangan

cinta jarak jauh.. nikmatinya!

Assalamualaikum

"cinta dua benua", "cinta kutub selatan dan utara"... "cinta antara selat melaka dan laut cinta selatan".. "cinta KL dan Penang".. Erk... ok, cinta KL dan Penang tu tak terlibat, suke hati tenuk je kan aqu tulis~ *ouch teringat cerita lagenda budak setan!*

ohhhh~ romentiknya mereka...
Pantang mendengar cite tentang cinta jarak jauh mesti perbagai persoalan yang menghujan mahupun mentaufan atau meributkan.. jarang sekali aqu dengar persoalan ala angin sepoi-sepoi bahasa yang bertandang.. Kadang kala tu,sampai menganggu ketenteraman jiwa untuk menikmati tutti frutti sambil melayan tv..

Persoalan yang sering kita dengar, sejauh manakah jarak cinta itu??? Adekah sehingga tidak mampu di ukur mengunakan pembaris mahupun pita ukur??? Adakah 10 20 meter itu di kira jauh??? Manis percintaan begitu?? Perit kah??? Adakah setia???? Huh... pelbagai soalan jika di layan.. *ambik keputusan abaikan persoalan, kan mudah*

Aah mulut manusia, susah nak di tapis! Guna penapis soya pun belum tentu tak kedengaran suaranya. Erk... penapis soya buleh tahan bunyi ke???? ~.~ *abaikan penapis tu* Jadi apa perlu buat jika berdepan cinta jarak jauh??? Huh...mudah sangat! *ala-ala doktor cinta berpengalaman*

Em.. kata orang cinta jarak jauh perlukan kepercayaan. Hek eleh! kalau cinta jarak dekat tak perlu ke kepercayaan??? Karut! Tiap cinta perlu kepercayaan. Kata orang lagi, tiap cinta jarak jauh perlukan keikhlasan. Puiii merepek! Tiap cinta tu ade keikhlasan.. kalau tak de keikhlasan, bukan cinta nama nya.. tapi terPAKSA!.

Dan kes paling menyayat hati apabila satu hari nanti terdengar berita, seorang manusia di percayai di kerat kepada 7 bahagian mengikut timbangan yang sama hanya kerana statement panas nya "cinta jarak jauh konfem berpisah!".


Haishhh ape nak di dengar dengan kata org! Merepek! Cinta korang, korang nilai la.. tambah la apa yang perlu, kurang kan apa yang patut... korang ukir and lakar la sendiri.. kalau terlebih warna, korang jugak yang terasa pening nya.. kalau terlebih gula, korang jugak yang rasa manis nya... kalau di biar tawar, korang yang telan payau nya. Done.

Nak tips jugak???? Tak puas ati??? Tak dapat pikir camne nak harungi cinta jarak jauh tu??? Huh! Rugi nya bercinta dengan korang, bercinta dengan aqu jugak best~lallalalal *ok, stop it*
Tip mudah~ :
Ahh ok-ok, terpaksa bagi tips romentik yang aqu taw.. (tolong bayar yuran tips di pejabat bendahari)
  • time nie la perlunya korang berdua sign up semua laman sosial. Ahh tak kire la tweeter, yahoo, frienster, facebook, myspace... pastu add friends ramai-ramai, tak kisah la kenal ke tak ke korang add up je... pastu hape lagi korang post la tiap satu minit status-status ala-ala korang berdua je pernah bercinta di alam fana nie.. biar dunia tahu kau merasa derita nya cinta.
  • Buat aksi-aksi hot seperti melepak kan diri di tepi-tepi shopping mall untuk menarik perhatian orang ramai agar menyumbang secebis rasa simpati mahupun keperihatinan yang anda sangat la memerlukan kasih sayang ketika itu.. muka-muka seperti syiling 5 sen lama amat di perlukan.
=.=" ape yang nak di kisah cinta jarak jauh... sejauh mana pun jasad, jika ada rindu nya pasti terasa dekat! Cinta bukan terukur melalui dekatnya jasad, tapi hati yang merasa. Begitu juga cinta terhadap Sang Pencipta! ^__^


*p/s : pandai pulak aqu berkata-kata tentang cinta...apekah ~.~

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

1 penyumbang pandangan

koleksi tudung / selendang~

Assalamualaikum

Siang tadi aqu terlebih rajin... aqu pun dengan semangat wajar ala-ala pewira keluang man mengemas rumah la almari tudung aqu yang ala-ala sarang tikus nak bertelur beranak -.-" cikgu mane ajar aqu tikus bertelur. 

SITUASI : Erk..kematian akal sebentar nak mengemas.. kenape??? sebab baru aqu perasan yang aqu buleh bukak gedung tudung~ -.- amacam "muaz textile",nak bersaing dengan gua??? kahkahkahkah *gelak jahat*


yang nie ade dekat 34 helai~ *tertido-tido aqu lipat*
yang nie time mood = malas- malas, gantung + campak
yang nie baru beli~ saje tambah koleksi :p
* kesimpulan = sume tudung + selendang ade dekat 100++, ade sape-sape nak tolong kemas???? =.="

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

0 penyumbang pandangan

moh ping di Gezt~

Assalamualaikum frenz...

Ok, tuk blogger-blogger sekalian, tak perlu lah aqu merepek meraban cerita pasal pe benda tu "ping". Kalau tak taw, tak usah jadi blogger!!! *ayat sombong.hahahaha

Ok- ok la... "ping" tu macam kita pi sebarkan pe entry-entry yang korang publish tu la... kire "promote blog" gitu~ So ade kebaikan nye bersikap suka ping blog nie... antara nye buleh up kan traffic blog korang (so sedikit glamer la~) tapi depend jugak dengan isu yang korang pertaruhkan. (-.- over pulak kan). Selain dari tu, buleh kongsi-kongsi la ilmu yang korang ade tu.. bak kata orang, tak de la syok sendiri kat blog tu kan.. Korang tulis, korang bace.. pe kes ~.~

So aqu tak taw la aqu ketinggalan ke tak.. tapi di sebab kan aqu da lame tak ping blog kat "gengblogger", maka aqu tak taw la tentang satu laman web baru nie yang buleh ping blog korang yang super duper hot tu (perasan!) Tapi tadi bile aqu tetiba tergerak hati nak bukak "gengblogger" tu maka aqu terbace benda nie...

So hape lagi... klik la "SINI" tu... maka keluar la..


So pada yang ade akaun tweeter, korang klik je "LOGIN", tapi kalau tak de tweeter maka terpakse lah korang klik "REGiSTER" okai~

Then... pastu buleh la korang ping entry korang yang super duper tu~ sekian. =)



ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

0 penyumbang pandangan

wahan? what is that???

Assalamualaikum

Penah dengar perkataan wahan? Congratulation pada sesape yang penah dengar tu.. tapi setakat dengar je pun tak guna ok -.- So ape tu wahan??? Adekah sejenis pokemon baru?? Ya.. semestinya wahan itu adalah sepesis ala-ala pokemon, malah lebih teruk dari itu~ konfus??? pening??? (layan lagi aqu merepek sape suruh ~.~)
nama saya wartortle bukan wahan!!!
Wahan merupakan satu perkataan arab yang bermaksud "cintakan dunia, takutkan mati". "Sapa tak takut mati beb... kau ingat mat tu best, macam masuk syurga???" Ye.. memang mati tu bukan seperti masuk syurga, malah berdepan dengan malaikat maut pun belum tentu bagaimana keadaan kita.. Tapi ape yang perlu kau tahu, takut mati adelah manusia yang LEMAH

"Kalau kau tak takut mati, kau pergi la mati!!!". Manusia BODOH berkata sebegitu.. kita tak di suruh meminta mati, tapi di suruh bersedia untuk mati. "Kau nie , kata tak takut mati, tapi tak nak pulak mati", bukan begitu maksud aqu... 

Baik la, jika kau takut mati, apa yang dah laku kan???? Berfoya-foya dengan dunia?? Terkejar-kejar harta sementara??? Tergila-gila wanita-wanita seksi??? begitu takutkan mati???? Hentak kepala kau kat dinding!

Tak takut mati bererti bersedia menghadapi kematian tu... Bersedia menghadapi kematian itu bererti berusaha untuk sentiasa mendapat kan kasih sayang dan rahmat dari Nya. 

Cuba tanya pada diri, apa yang kita ingin kan?? Ambil kertas, list kan 10 perkara yang paling kau inginkan..
- iphone 4s + keypad touch mind
- awek/ pakwe yang hot
- kereta sport + tayar dua
- rumah teres 2 tingkat + swimming pool + escalator
- percutian makan angin di pulau hentian selama 359 hari
- wedding dress bertahta kulit kerang
- frutti tutti big cup (dibelanja oleh kekasih)
- perfume paris hilton

See.... semua yang di kejar dunia...  Tak de pun dalam list nak kan syurga yang mengalir bawahnya sungai??? Mana dia, mengiginkan bidadari-bidadari syurga??? Mana dia list-list nikmat syurga?? Tak ade! Semua nya dunia.. Manusia terlalu leka pada dunia..Nie lah penyakit yang menimpa umat islam di akhir zaman sekarang nie!

Renung-renungkan... secanggih mana pun handphone kau, di padang masyar nanti tiada siapa yang boleh kau call untuk membantu melainkan syafaat baginda dan segala amal kau! Setinggi mana pun rumah kau, belum tentu tempat kau syurga. Selaju mana pun kereta kau, belum tentu kau melepasi titian sirat dengan selaju nya.

Fikirkan~


ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

2 penyumbang pandangan

dapat adik baru~

Assalamualaikum


Hai guys~  saye Me... saya baru bangun tido.. tuan saya kejut kan saya, da asyik kacau saya je.. saya terpaksa bangun.. o, saya seekor kucing, bukan anak harimau ye..

 Nie mak saya dan saya..

saya suke kamera~
o.. Saya nak cite yang ibu saya dah mengandung. Erk... mengadung???? Ok, bunting... ohhh mean saya nak dapat adik baru nie ^__^ adik oh adik cepat la keluar~


nie ibu saya yang perut besar
Saya dengan ibu saya sangat rapat, saya anak manja... ibu saya selalu jilat-jilat saya... umur saya dah 4 bulan, tapi saya masih menyusu~ *wink-wink*


saya nak bermanja, ibu tak layan
Ohh sebelum terlupa nie kawan saya.. nama dia jony.. dia sejenis sugar glider. Saya berkawan baik dengan dia, saya selalu teman dia bermain.


mesyuarat tingkap~
 Ok lah... saya nak tido... saya nak bermanja dengan tuan saya pulak.. tata...



ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

0 penyumbang pandangan

kasar ayat kau~

Assalamualaikum

Hey what's up guys~ Penah dengar ayat "bangsat, pe kabar kau", "weh camne kau boleh pandai siot", "sial la, camne kau buat hebat camtu?", tak pun "gila babi hebat"

Aqu kadang-kadang pelik! Kenape?? Sebab bila di fikir balik, ayat tu macam memuji.. tapi slack pulak bile ade perkataan yang “spicy” di addup sekali kan. So meh kita kaji ape maksud di sebalik perkataan-perkataan tu~

*KD3 = kamus dewan edisi ketiga*

BODOH
        KD3         =  sukar pelajari @ mengerti sesuatu / bebal / dungu
Dari kepala aqu = neuron tak berapa banyak nak faham semua pekara

Cth ayat -- > “bodoh r, camne aqu tak taw pape pun pasal tu
                   [-.-“ sebab kau kurang bijak la]

BENGAP
        KD3          =  pekak / sukar mengerti sesuatu
Dari kepala aqu  =   neuron lambat beroperasi / pasif

SIAL
          KD3        =  tak bernasib baik /celaka / malang
Dari kepala aqu  iman terlalu lemah maka menganggap kejadian tu buruk

Cth ayat -- > “sial, camne kau dapat markah tinggi”  
                   [adekah sial kalau member dapat lebih baik???? @.@]

BANGSAT 
        KD3         =  orang jahat
Dari kepala aqu = -.- tak taw, baru tau makna lepas bukak kamus tadi

LAKNAT
         KD3         =  terkutuk / hina / keji
Dari kepala aqu  =  dimurkai/ tak diredhai

SIOT
        KD3          =  tak de dalam kamus  =.=”
Dari kepala aqu  =  sekadar menyedapkan ayat

Cth ayat -- > “siot je kan pegi tak ajak aqu”     
             [=.=”” masih cuba memahami siot tu hape]

BANGKAI
          KD3        binatang yang sudah mati
Dari kepala aqu  jasad kucing /anjing / tikus yang mati  (haiwan lain macam semut, aqu tak penah pulak sebut bangkai  -.-

Cth ayat -- > “ pe hal kau muka cam bangkai je hari nie
              [dasat nye keadaan muka sampaikan disamakan dengan bangkai -.-]

BABI
     KD3              binatang mamalia yang berbadan gemuk, berkaki pendek, berkulit tebal dangan bermuncung
Dari kepala aqu  =  haiwan yang ade ekor comel ~.~

Cth ayat -- > “cam babi la kau, apesal lambat datang” 
[dimanakah persamaan antara babi dengan kes lambat????]

cute tak~
bangsa melambangkan bangsa… 
gunakan lah ayat yang lebih sopan and kena  dengan situasi bukan sedap mulut je~

 *peribadi seseorang di nilai dari bahasa nya =)


ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)