1 penyumbang pandangan

tugas : review peserta ke 4

Assalamualaikum

Dari segmen "INI", aqu mula kan dengan meng'review' peserta ke-4.


Amen naqib, erm..blogger lelaki.  First impression aqu sebelum menekan "interpretasi sebuah kehidupan", mesti blog simple...makna nya tak ada blink-blink or "pink gugurl". Biasa lah lelaki kan, nak sesimple yang boleh tapi isi kebanyakan nya bila lelaki punya idea memang awsome.

Jom terjah...


Tu header dia..macam di jangka memang simple. Kalau aqu tak salah, blogger ini masih bersekolah, itu yang tercatit pada profile nya. Pemilihan background blog nya tepat menunjukan blog itu milik seorang remaja.

Pengejaan "aku" di eja dengan "aq".Cara penulisan menunjukan dia seorang yang minat kepada sastera..Sila jujur, anda belajar di aliran sastera kan?hehhehe *maaf kalau salah* Dari cara penulisan nya juga menunjukan dia seorang yang merendah diri. 

 "http://cetusanluarkotak.blogspot.com", ada maksud tersirat di sebalik penggunaan ayat di link tersebut. Mungkin owner itu seorang yang berfikiran jauh atau mungkin dia mahu jadi berbeza dari orang lain. *pemilihan kata-kata yang kita gunakan akan mengambarkan siapa diri kita*





Erm melihat pada jumlah follower dan tarikh permulaan berblogging, plus jumlah penulisan entry nya baru 14 kali..erm, not bad...belum genap setahun berblogging dah capai hampir 70 orang follower. Kalah aqu! 

Time untuk kaji entry-entry...

aqu crop dari entry bertajuk "assalamualaikum"
Aqu tertarik pada entry yang bertajuk "exam"...Mungkin sebab sekarang tengah bertungkus lumus adik aqu  sorang tu menjawab exam maka aqu pun terpanggil membaca tentang exam. Dan mungkin jugak aqu mencuba untuk mencari entry yang dapat meng'kantoi'kan si owner ini kerana ada menceritakan tentang kehidupan/aktiviti/rutin..al-maklum lah dari tadi aqu tengok setiap entry-entry nya tidak ada yang menceritakan sesuatu yang peribadi. Alhamdulillah, satu ilmu baru untuk aqu..dan sekali lagi aqu gagal untuk meng'kantoi'kan dia. Maka kata-kata tentang tujuan dia berblogging itu masih belum dia mungkiri.

Melihat pada jumlah "like" dan "comment"...sungguh! Walau pun jumlah entry nya yang sedikit namun tidak langsung menggambarkan penulisan nya tidak mendapat sambutan. Dia berblogging bukan dengan melihat jumlah post yang dapat di hasil kan sebulan, tapi erti dan ilmu yang dapat di sampai kan kepada pembaca.

keseluruhan nya, blog nie tak mampu buat aqu mengeluarkan kritikan..cuma satu je... 

di letak di bahagian tepi

di letak di bahagian bawah
Menurut pandangan aqu, walau pun kedua-dua widget itu mempunyai fungsi yang berlainan iaitu satu tu merujuk pada jumlah comment dan yang satu lagi tu merujuk pada title entry yang di post...Tapi bila melihat pada jumlah post yang sedikit maka, rasa nya sudah memadai jika menguna kan widget untuk comment itu sahaja...Sebab dari situ pun dah dapat menarik pembaca untuk melihat entry-entry yang menarik selain blog kelihatan lebih kemas.

Sekian. Terjah amen naqib di SINI


ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
1 Comments

1 00 rajin nak comment:

Amen Naqib said...

saya bukan pelajar sastera kak, saya amik aliran sains tulen + agama... ^_^