1 penyumbang pandangan

ketakutan bersalin????

Assalamualaikum

Bersalin???? erk...bukan bersalin kulit okeh! Ingat aqu cicak ke nak salin-salin kulit nie.. *cop! cicak pernah bersalin kulit ke??? national geographic keluaran negara mana yang aqu tengok nie... -.- *

Ok la bahasa paling simple, beranak.... *da macam bercakap pasal kucing nak beranak pulak gaya nya~


Soalan yang bertubi-tubi aqu hadap senjak akhir-akhir nie, "bila due?? tak takut ke weh???"

Kalau pikir-pikir balik, jawapan kasar nya mungkin berbunyi..."kalau takut bersalin, pe pasal sebelum kawen tu tak pikir takut???". Ya aqu tahu, setiap perempuan yang bersalin itu dalam sedar or tak, nyawa tu dalam taruhan... apetah lagi soal kesakitan, memang konfem-konfem la sakit melainkan korang memang dari keturunan ahli kebal sejagat ~_~

Tapi entah kenapa aqu tak pernah pun memikirkan nya...jadi mungkin sebab tu perasaan takut nak bersalin tu still pada level "zero". Bukan niat nak berlagak or cakap besar or bersuara besar seperti mempunyai halkum, cuma kalau asyik nak memikirkan takut, takut dan takut maka apa kesudahan nya??? tak kan la nak pegi cari ahli magik terhandal yang boleh buat bersalin dengan kaedah pejam celik terus baby keluar kan :p

Cuma nya aqu ada satu cara macam mana nak buat korang rasa tenang je untuk berdepan saat-saat macam tu...dan mungkin sangat mujarab. *jangan risau bukan ilmu jampi-jampi, jadi jimat air liur tak perlu sembur-sembur kiri kanan atas bawah bagai*. 

caranya :
Set dalam kepala yang mana bila dah nak bersalin tu maka 2 kemungkinan je yang terjadi...pertama, bersalin dengan selamat dan yang kedua, meninggal. Maka jika terjadi kemungkinan yang pertama pada kita, maka ucapkan lah syukur dengan usia yang masih di beri pada kita, satu rahmat sangat besar dari Nya. Tapi jika terjadi kemungkinan yang kedua pada kita, maka itu merupakan satu kasih sayang dari Nya kerana menganugerahkan kita pahala sebesar mati syahid.

Maka apa lagi yang perlu kita takutkan ^_^

nota sedih : kesian jony membesarkan anak-anak nya tanpa seorang isteri, shasha dah mati meninggalkan mereka..
Mr. Jony

anak-anak Mr.Jony yang terkedek-kedek~
pesanan untuk pengetahuan : menulis dengan bahasa kiasan setinggi mana pun, jika pembacanya berilmu akan tetap mampu memahami.. tapi kalau menulis dengan bahasa paling mudah di fahami sekalipun, tapi still tak faham-faham maka pembacanya itu sangat la KESIANNNNN~ ^_~


ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
1 Comments

1 00 rajin nak comment:

Che Ayu said...

meh ah nak jadi mak anak2 jony..

sian diaaa....wuwuwuw