3 penyumbang pandangan

nikmat mengandung...

Assalamualaikum

Subhan'Allah... Ya Allah, syukur aqu telah di beri satu lagi kenikmatan hidup sebagai seorang wanita..iaitu mengandung. Agak lama gak aqu ambik masa nak menulis tentang nie..bukan pe, tak tau nak mula dari mana sebenarnya..sebab macam-macam yang nak di luah kalau di ikut kan.. sumpah, perasaan mengandung tu memang tersangat best!

Tengah tengok adnan sempit 3 tadi, tetiba terlintas nak buat entry pasal pengalaman aqu mengandung nie...bukan pe, cerita tu ada jugak serba sikit tersembur-sembur tempias kat aqu..hehhe memang bila dah alami, baru kita faham yang setiap perempuan tu sebenarnya tak kan sama pengalaman nya..berbeza-beza..dan Alhamdulillah sepanjang aqu mengandung anak pertama nie, tak de pulak kritikal sangat alahan mahupun bab idam mengidam yang aqu alami.. *bagi aqu la tak kritikal, bagi laki aqu yang terpaksa melayani bini kesayangan dia nie tah la...hahhahaha*

Memang lumrah la bila mengandung nie maka alah, idam mengidam, sakit sikit-sikit tu lumrah la...*sakit bersalin tu lagi maha dasyat rasa nya, jadi time mengandung kuat kan la iman*. Tapi memang tak dapat ungkap macam mana perasaan gembira, syahdu, syukur timbul sekali gus bila tengah duduk-duduk tetiba tengok perut bergerak-gerak sendiri tertimbul-timbul senget sebelah la..*apa la agak nya yang anak aqu buat sampai camtu sekali pergerakan nya*

 
Kalau nak di cite bab alah, oh aqu tidak mempunyai masalah...syukur! cuma 3 4 kali je aqu muntah, tu pun punca minum susu time subuh... bab lain, memang aqu tak de alah pape...memang syok! Sume aqu telan, sume aqu hadap...

Kalau pasal mengidam, seingat aqu tak de pulak aqu mengidam yang pelik pun...cuma satu nie je, laki aqu selalu isu kan kalau ade kekawan dia sesaje sembang kosong tanya aqu ade mengidam pelik-pelik tak.. iaitu laksa johor. Kenapa??? Sebab aqu terasa nak makan laksa johor masa tu, dan jam pada waktu tu menunjukan pukul 11.30 malam.hahhaha Mana nak cari jah oi laksa johor tetengah malam gitu.hahhahah Bingung laki aqu pikir mane jual laksa johor memalam tu, siap dia buat offer makan laksa biasa je tak nak ke...ah tekak nie, kalau laksa johor kata nya maka di offer laksa kelantan ke laksa tengganu ke laksa pahang ke tetap nak laksa johor jugak! Sudah nya tidur dalam kempunan den tak dapat makan laksa johor malam tu...tapi yang pelik nya, selang 2 hari lepas tu mak aqu buat laksa johor...yang aqu pelik, tak de pulak kitaorang tanya or cakap pape kat mak aqu pasal laksa tu... *mak aqu nie ade ilmu baca hati orang ke???*

Tapi kalau bab kaki kejang time memalam, ha memang aqu la raja nya...ayoyo sakit wo... kekadang satu malam tu, ade la 3 4 kali kaki ku kejang...sampai kan kekadang tu, tak sampai hati nak kejut laki aqu..kesian pulak tengok tido dia terganggu. Orang kata, kalau nak elak kaki kejang maka bila tito tu alas kan kaki dengan bantal bagi tinggi sikit kaki dari badan...tapi macam tak berkesan je kat aqu...jangan kata alas kaki dengan bantal, siap aqu selibung kaki aqu tak bagi masuk angin bagai, tapi still jugak kejang memalam..maka nya aqu redha...mungkin nie bahagian yang aqu kena tanggung untuk mengantikan alahan yang tak aqu hadapi...

Tapi time mengandung nie, aqu ada satu tabiat pelik...memang aqu perasan tabiat tu baru muncul time aqu mula mengandung..aqu suka duduk di tempat yang sejuk dan gelap. Dah macam lumut nak membiak pulak dah -.- Hohoho jangan seram, aqu bukan lah jelmaan kak limah.hehhehe Entah kenapa, aqu cukup pantang bila lampu di nyala kan terang benderang walaupun time waktu malam, ataupun langsir or pintu di kuak seluas luas nya untuk bagi cahaya masuk. *tapi cahaya keimanan aqu tak pantang* Kalau time mandi tu, memang dah jadi tabiat aqu mandi dalam gelap hanya di suruh samar-samar cahaya...fuhhhh syok wo tenang je rasa...dengan suasana sejuk nya lagi, memang tenang..sampai kan mak aqu kata, "suka sangat duduk dalam gelap, karang hitam anak kuar". -.- apekah..adakah warna kulit janin di pengaruhi dengan warna sekeliling???? -.- mak aqu pun...

okai la, setakat nie je mampu pinggang ku bertahan untuk duduk...esok lusa aqu cerita lagi.. Insya Allah kalau ada masa aqu akan review kan produk yang aqu guna time mengandung dan untuk lepas bersalin sume..mana tau berguna untuk bakal ibu di luar sana.

nota gumbira : anak ku punya rezeki melimpah ruah, macam-macam dia dah dapat. Setiap anak tu ada rezeki mereka tersendiri. :)

nota tahniah : untuk kawan shahida, selamat menuju alam rumah tangga yang tinggal beberapa hari je lagi nie...*insya Allah kalau ade rezeki aqu makan nasi minyak ang, sampai la aqu*. Dan buat cik nadiakeeza, den terhidu bau-bau bacang nasi minyak dari ang..bila kad maw sampai???hahhahah


- naluri keibuan yang Allah tanam kan dalam jiwa seorang wanita tu melebihi segala nya.. sehingga kan cuba la tanya mana ibu sekali pun pasti pernah terkeluar nya doa ini dari hati mereka, "Ya Allah, aqu sanggup menanggung sakit/derita nie..tapi jangan lah anak aqu turut merasai nya -

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
3 Comments

3 00 rajin nak comment:

cik pelangi said...

bagaikan diseru2...
eh??? nama kite ke tew... hewhew...
saba2.. nanti sampai ketemu di kenduri shida ye... missshhhh u so much mummy bammm bammm

Suana Zhar said...

=.= tarikh due aqu same ngn tarikh kenduri dia...huwaaaaa nak pegi.....nak makan nasi minyak.....

cik pelangi said...

@Suana Zhar haha... nasiblaaa...wiwiwiwiwi