7 penyumbang pandangan

28jam 50min untuk bersalin~

Assalamualaikum

Jangan terkejut, cerita ini memang bukan rekaan semat-mata, kisah benar. ^__^

Sila angkat tangan sape yang pernah ada pengalaman bersalin....cer imbau balik saat bersalin tu, mesti rasa nak gelak sesorang kan.hahhaha Bukan ape rasa cam tak percaya lalui sume tu.. Sebelum nie dok baca kisah orang bersalin je, la nie aqu pulak nak story...

Cerita aqu bermula jam 5:00am.

Tik tok tik tok, jam handphone laki aqu bunyi... macam biasa tabiat aqu adalah tunggu laki aqu kejut, walaupun aqu sebenar nya dah terjaga tapi sesaje tido balik..haaa tu contoh isteri mengada-ngada.hahhaha Tengah elok aqu nak lelap mata, aqu rasa macam ada air kuar sikit kat bahagian "cik V" tu...maka dalam mamai-mamai tu sempat pulak aqu pikir, "bukan aqu tengah pregnant ke, ape pasai pulak period datang nie..". Di sebab kan malas nak merungsingkan otak, aqu gagah kan jugak la diri bangun nak ke toilet nak tengok hape kebenda cecair tu sebenar nya...

Belum aqu sempat melangkah keluar pintu bilik, tetiba air turun mencurah-curah macam sungai dari hulu nak ke muara deras nya... otak aqu dengan tak senonoh nya buat lawak berpikir "nie kes baby terkejut jam loceng ke..jam bunyi je air ketuban pecah". Aqu pun tarik nafas cuba cakap dengan penuh sopan santun lemah lembut plus cover cool bagitau laki aqu yang aqu nak bersalin, al maklum la aqu taw kang kalau aqu terpekik bagi taw nak bersalin, ada jugak dia pengsan. Jadi aqu pun bersuara la "abang...su rasa kan, macam dah nak bersalin la"... tetiba melompat laki aqu turun katil, "ha, ye ke???...a ah la camne nie??? ape nak buat???". Hambik kau, bertubi soalan aqu dapat... aqu ingat kan cakap sesopan tadi tak la terkejut beruk dia, rupa nya lagi over...

Bila aqu tengok dia jap ambik kain, jap letak balik.. jap pegang aqu jap pusing balik, terus aqu tergelak..sumpah aqu tergelak gila-gila masa tu, memang sakan gile aqu gelak kan laki aqu time tu wlaupun kat kaki nie air ketuban still mencurah-curah ke lantai...lupe terus pasai nak terberanak tu. Sempat aqu kata, "su yang nak bersalin ke, abang nie??".

Aqu bukak pintu bilik je, mak aqu dah tercegat kat depan...agak nya terkojut dengar aqu tergelak mengilai pepagi subuh tu... Dengan muka cover cool, aqu bagitau mak aqu "air melimpah...". Al maklum aqu tak nak over confiden sangat yang melimpah tu air ketuban, ye la aqu bukan ade pengalaman jadi mane aqu taw betul ke tak tu air ketuban. Sekali mak aqu kata, "ha air ketuban la tu..tak pe pergi makan minum dulu..biasa nya kalau kembar air lambat sikit bersalin.. pergi siap-siap dulu". *kembar air = air ketuban kuar dulu, kembar darah = darah kuar dulu :) okeh *

Hambik mak aqu punya cool~ Maka dalam sesetengah keadaan aqu warisi sikap tu dari mak aqu, punya relax aqu ke depan ke dapur ambik air biskut bagai untuk sarapan..beza sungguh dengan laki aqu yang macam F1 pergerakan dia. Belum sempat aqu buat air milo, laki aqu dah start kereta... mak aqu pun bersuara, "solat la subuh dulu makan sume dulu..lambat lagi tu". Maka sempat aqu solat jemaah subuh dengan laki aqu.. *aqu tak tau kalau air ketuban dah keluar, boleh solat ke tak...maka aqu solat la, sebab bukan darah yang keluar..betul kan aqu kalau salah :) *

Dalam pukul 6:30am baru kitaorang bergerak ke hospital..kalau ikut kan aqu nak gerak kul 7:00am, sebab sumpah aqu tak rasa sakit langsung..aqu pun pelik, tah bape kali aqu cakap kat laki aqu tah-tah aqu terkencing je kot..tapi pikir-pikir logik, tak kan aqu terkencing tak sudah-sudah air nya kuar..dah tu tebiat ape pulak aqu nak terkencing merata-rata camtu. Dalam perjalanan nak ke hospital kat kepala aqu ade 2 orang je manusia yang aqu terlintas, first pak mertua aqu dan yang ke dua si nad mamber aqu. Jenuh aqu kol pak mertua aqu, tapi tak berangkat.. maka aqu kol la si nad pulak.. aqu bagitau la dia aqu tengah otw ke hospital nak bersalin, tapi dia tak caya...mana tak nya, time tu aqu dengan mood gelak sakan bagitau nak bersalin..mane penah di buat orang nak bersalin pun boleh bergumbira riang rebina lagi. Tapi aqu sangat sangat sangat bersyukur pada Allah sebab kesakitan nak bersalin tu telah dipermudahkan. *sebab ke dua kenapa aqu kol si nad adalah, nak mintak maaf takut tak sempat...al- maklum tabiat aqu kalau bergurau dengan dia memang tak beragak mulut nie..jadi sebelum tak sempat, mintak maap dulu.hahahha*

Sampai hospital dalam pukul 7am. Abis daftar sume maka doktor jalan kan aktiviti cucuk mencucuk jarum ambik darah... ade dekat 1 jam aqu menunggu proses selesai...lepas je abis part jarum cucuk meyucuk tu, aqu pi la beramah tamah dengan bakal-bakal ibu yang turut sesama ada kat situ..memang dari hujung ke hujung wad tu aqu tawaf sambil menyembang *nie la jadi kalau tabiat beramah tamah aqu datang*. Tepat pukul 11am, perut aqu rasa lapor....aqu demand nak makan nasi lemak kat laki aqu, tapi nasi ayam yang aqu dapat...time nie aqu still tak rasa sakit langsung, tapi air ketuban tu still la melimpah sampai kan berkeping-keping pad hospital tu aqu rembat.

Pukul 3 petang camtu aqu kuar kejap ke ruang menunggu jumpe laki aqu, untung nya dapat laki yang penyabar.hahahhah Gigih dia tunggu aqu kat situ walaupun dah berape jam berlalu..aqu suh dia balik, dia nak tunggu jugak.. sepanjang petang sampai la ke pukul 12 tengah malam tu, tah berapa kali aqu ulang alik keluar jumpe laki aqu kat ruangan menunggu tu. *kes aqu bosan menunggu baby tak maw kuar-kuar, lagi pun banyak berjalan memudahkan proses bersalin

Start pukul 1 pagi tu baru la ade terasa sakit sikit..tu pun dalam sejam ada la sakit tu datang menyucuk-yucuk sekali je.. di sebab kan aqu nak buat-buat tak layan sakit tu, saje aqu meneruskan aktiviti "mentawaf" wad sambil beramah tamah.. ade la dekat 20 orang kenalan aqu dah kenal sepanjang hari tu..hahhaha Bayang kan pukul 1 sampai 4 pagi aqu mentawaf wad bersalin tu, dah macam aqu pulak nurse kat situ...siap buat forum bergelak sampai kan nurse kat situ kata "akak-akak tak rasa sakit nak bersalin ke...nampak happy je menyembang".hahahha *sebaik wad bersalin, kalau bilik mayat sumpah aqu tak berani nak merayau camtu*

Tepat jam 5pagi, maka dah 24 jam aqu mengalami tanda bersalin tapi still tak bersalin jugak.. Tapi time nie memang sakit nya datang makin kerap, tuhan je taw camne aqu buat memacam cara nak kurang kan rasa sakit tu..sampai kan aqu buat yoga taw! Time tu aqu mesej laki aqu kata sakit sangat. *tu tanda nya aqu dah tak tahan sangat sakit tu dan cuba mencari kekuatan...dan aqu dapat kekuatan tu. thanks abang! love you!*

Start 7pagi tu, memang aqu dah tak mampu nak pegang handphone, hilang sume kekuatan fokus kat sakit yang datang menyucuk tu je.. kaki pun dah tak mampu nak melangkah langsung, jadi aqu pi cari wad yang ade katil tersorok dan aqu dok sesorang kat situ menahan sakit.. dalam hati terpikir gak, macam mana aqu nak taw tanda sebenar baby nak kuar...kang terberanak aqu sesorang kat sini tak pepasal la pulak.. Tapi memang time tu dah tak mampu nak keluar sepatah pun ayat, lagi nak pi panggil nurse memang tak terdaya la..maka nya aqu ambik keputusan redha je la kalau teberanak sesorang kat situ sebab aqu nie bukan jenis bila sakit nak melalak-lalak..*aqu pemalu kot, sumpah!...jadi segan la, kang orang kata orang lain pun beranak gak macam kau sorang~*

Kalau ikut kan 24jam lebih aqu tak tido langsung, mula-mula aqu risau jugak sebab badan tak cukup tenaga je rasa..tapi memang da tak boleh nak lelap, sakit nya tak terucap la~ Tepat jam 9 pagi, kebetulan ade sorang doktor datang situ.. Agak nya dia tengok aqu dah kritikal sangat agak nya, tapi boleh di tanya nya aqu ok ke tak..memang aqu abai kan je dia, aqu dah tak mampu nak kuar sepatah ayat pun..

Cek punya cek, dia menjerit "nurse, bukaan dia dah 8cm...kenapa tak hantar ke labor room? cepat!". Tetiba aqu tengok wheelchair datang selaju F1~ Terus aqu di tolak ke labor room.. dalam labor room tu baru aqu bersuara, siap aqu yang bagi arahan kat doktor tu.hahahha Tengah aqu sibuk kumpul tenaga nak teran-teran tu, nurse sorang nie datang tanya, "puan nak saya panggil suami teman?". Laju aqu jawab, "tak payah, kang dia yang pengsan". Doktor tu boleh gelak-gelak, pastu dia kata "tak pe panggil suami dia". Hampeh betul doktor tu...baik tak payah tanya kalau camtu.. -.- Dan macam yang aqu jangka, laki aqu teman setakat di hujung kepala aqu je... ~_~ ok la tu, teman jugak nama nya. *muka nampak macho tapi takut darah..ape kes???*

Sesi push push dan push selesai dalam 10 min kemudian..lepas je baby kuar, fuhhhhh lega gile rasa... sakit yang tak terucap tadi, hilang terus tetiba...aqu tengok doktor tadi angkat satu jasad yang kecik tu dan dia letak kat dada aqu... masa tu rasa nak jerit-jerit aqu dah jadi ibu.. Dan bile aqu tengok anak aqu tu, sampai sekarang jenuh aqu pikir kan tak de la kecik mana anak aqu nie tapi macam mana boleh muat dalam perut aqu??? betul ke berat anak aqu dekat 3 kg plus air ketuban lagi maw berapa dah total berat nya, tapi kenapa masa mengandung aqu tak rasa aqu megendongkan seberat itu??? Besar nya kekuasaan Allah!

nota petua : sakit nak bersalin memang aqu tak taw petua nak hilang kan nya.. tapi cara nak kurang kan nya mungkin boleh.. sepanjang pengalaman aqu, ada 2 cara aqu peroleh dan aqu rasa sangat mujarab, First : baca la doa nabi yunus sekerap yang mampu dan yang ke dua, bila terasa sakit cuba alir kan air secara pelahan bermula dari perut, Insya Allah kesejukan air tu mampu mengurangkan rasa tegang sakit tu.
ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
7 Comments

7 00 rajin nak comment:

cik pelangi said...

sebab secara rasminya iolss adalah mak angkat syahmi... wiwiwiwiw... =) banyak yg kita jalan sama2 kan.. dari awal kenal padahal tak tau apa2.. jalan sesama amik ang kat uitm shah alam.. g makan sesama.. ang nikah pun aku ade kat sebelah ang.. walaupun sebenarnya secara jujur.. aku cukup gugup tengok org nikah.. nyaris tak pingsan je.. kihkih.. syukur alhamdulillah Allah hadiahkan aku sahabat mcm ko.. kalaupun kadang kita bergurau kasar.. kalaupun kadang kita jarang jumpa.. tapi aku syg ko lebih mcm adik bradik aku.. aku kan kakak!! hihi.. jaga anak angkat aku baik2... aku tak bizi nanti aku pi jenguk anak aku.. rindu budak homei2 tu!!!! mmuahhhhhh!!!

Nia said...

Salam ziarah sis, kalau kita jerit masa bersalin tu, nanti nurse suruh diam..hehe. Hilang tenaga katanya.

Suana Zhar said...

@cik pelangi hahahha nama dia bukan budak homei2 dah...aqu rasa budak bam bam..sebab ada kemungkinan pampers dia memerlukan saiz M.hahhaha

Suana Zhar said...

@Nia wasalam~ sebenarnya nurse tu dah sakit telinga nak dengar semua orang bersalin mesti nak menjerit, tu dia bagi alasan hilang tenaga.hahahha

Iz Salim said...

tergelak2 baca.. hahaha.. :'D

qisya delisha said...

Dok cari experience org kembar air.. sebab 1st baby kembar darah..

Amboi lagi lame rupenye..
Aku bace pun aku gelak

Juliza Sihatnatural said...

Kelakar citer ni....hihi...:)

Ada masa free...lawatla blog saya

www.sihatnatural.blogspot.com