1 penyumbang pandangan

tilam mengubat "kuning"

Assalamualaikum

Erm nie bukan petua pasal nak atasi tilam berwarna kuning di sebab kan terkencing malam atau tilam yang telah hapak ok! atau atau orang yang berpikiran kuning yang tido atas tilam... tapi nie tentang penyakit kuning yang di hadapi oleh bayi-bayi yang baru lahir tu~

Biasa nya orang kata nak hilang kuning nie, jemur kat cahaya matahari...ya di galak kan, tapi sila la jemur di kawasan yang berudara bersih dan sila la mengunakan akal yang waras dengan menjemur bayi itu pada cahaya matahari di pagi hari ye...jangan sesedap hati je nak jemur bayi tu tetengah hari buta, habis hitam legam kulit baby tu terbakor kang~

Ada jugak orang kata letak bawah lampu...yup kalau kat hospital tu memang dia letak bawah lampu warna biru tu la *aqu tak taw pe nama lampu tu*. Tapi kalau kat rumah, aqu tak taw la pakai lampu ape sebab aqu tak penah pulak praktik kan..maybe lampu pendaflour yang biasa tu la kot...

Tapi nie yang terbaru....mengubat kuning tu melalui tilam~ *aqu tak taw dia mampu mencegah kuning ke tak, aqu cuma di bagi taw mampu merawat kuning. cegah dan rawat tu berbeza ok :) *

Ha nampak, teknologi makin maju, manusia makin celaru.lallala Mesti ramai yang tak taw kan kan kan??? Ha aqu pun baru taw..hahhaha 


*model tak berbayar* nie la rupe bentuk tilam tu~
Tilam nie besau jugak saiz dia, muat kalau aqu nak tompang tido sekaki. Dan yang ada lukis bulat-bulat kat tilam tu bukan la corak pokodot ye -.- tapi sign "anti dust mites" *nie tilam nak rawat kuning, tak payah nak cantik menawan sangat corak nya*

Macam mana nak dapat tilam nie??? Berapa harga tilam nie???

Aqu pun tak taw mane nak beli sebab nie pun kawan laki aqu bagi pinjam...harga dia??? Dalam RM1000 kot laki aqu cakap, aqu pun da lupe~ *gempak kau, aqu pun tak pernah tito tilam harga mahal tu =.=*
ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
1 Comments

1 00 rajin nak comment:

piqa da bajitos said...

baby pon dh pndai nak tilam seribu
hehe