1 penyumbang pandangan

review: tanamera postnatal set

Assalamualaikum

Tanamera? Set ape tu... hola nie set untuk ibu-ibu yang dalam proses mengandung plus berpantang. Kalau untuk yang belum kawen pun ok je, ada je sesetengah produk nya sesuai di guna untuk kegunaan harian...

Meh aqu review satu  persatu..entry nie base dengan pengalaman aqu sendiri sebagai penguna *di tekan kan, aqu tidak di bayar walau sesen pun untuk review produk nie ye just nak share aqu punya pendapat*

#gambar produk aqu ambik dari web ye...al maklum kamera phon aqu canggih sangat =.= #

Aqu sangat suka guna set nie...sebab??? sebab nya dia tak de sebarang pil pun untuk di telan... aqu sangat percaya golongan-golongan zaman IT sekarang nie memang ramai sangat yang gerun nak menelan ubat-ubatan kan kan kan... maka set nie sangat la sesuai untuk mereka-mereka yang tak maw makan segala jenis maajun tu...

Dalam set nie ada 11 jenis produk...

1) Pembersih "miss V" 
- Dah siap di peket-peket kecik kan herba-herba nya tinggal kena rebus/rendam kan dengan air suam gitu...setiap peket tu boleh pakai 2 kali rebus.. so lepas siap-siap mandi tu, boleh la guna yang nie untuk cuci kat "miss v" tu.. Tapi cadangan aqu, korang rebus dengan air yang banyak sikit, pastu guna sikit-sikit...maksud aqu lepas tiap kali korang buang air kecik tu, boleh la guna...
 2) Herba mandian
- Cara guna nya sama je, kena rebus or rendam dengan air ala-ala suam...pastu guna tiap kali nak mandi..sepeket tu boleh guna 2 kali jugak... ( aqu prefer rebus sebab rasa nya semua herba-herba nya akan lebih sebati dengan air...)
3) Teh herba
- Yang nie memang minuman herba la...setahu aqu teh nie memang tak de ginseng, so tak payah nak risau nanti anak kembung perut ke ape... Tapi aqu tak berapa gemar sangat rasa nya,sebab rasa nya macam minum air kunyit~hehehhe  *minum panas-panas lepas mandi memang terasa la segar*
 4) Aroma terapi levender
- Nie spray aroma yang berbau levender... memang cukup kuat bau levender nya, dan memang sangat sedap dan tenang bau nya...aqu saran kan pakai lepas mandi, fuhhh memang syok~
 5) Minyak urut herba
- Nie salah satu minyak urut yang aqu suka...bau dia memang sah sedap sebab bau campuran pelbagai herba plus tak panas *aqu memang kurang suka minyak panas*. Boleh la korang suruh makcik yang mengurut korang tu nanti guna minyak nie, lagi sedap rasa nya sebab nya dia herba kan...
 6) Minyak kelapa dara
- Minyak nie memang ramai akan cari time-time mengandung...sebab banyak sangat manafaat minyak kelapa dara nie *erk...kelapa janda ada tak???* Minyak nie untuk minum boleh untuk sapu pun boleh...tapi aqu tak guna untuk minum la, tak lalu nak telan, berminyak mulut rasa... *untuk minum aqu beli minyak kelapa dara jenama tropika, dia ada perisa blackcurrant*. Untuk sapu boleh guna kat "miss V" la untuk melembutkan bahagian tu supaya tak la banyak sangat terkoyak nanti bila meneran.
 7) Sabun mandi
- Yang nie hasil dia memang terbaik! Kalau korang nak taw, lepas korang bersalin badan akan jadi kehitam-hitaman kat bahagian-bahagian tertentu..terutama kat perut, leher and puan ketiak or segala pelipat la... So guna sabun nie sental-sental semua badan-badan korang tu memang konfem hilang! Serius nie... tapi dia punya pemukaan sikit kasar la, maksud aqu macam berbijik-bijik sikit, jadi jangan tenyeh kuat sangat la pulak nanti bercalar-balar jadi nya~
 8) Boreh body scrub
- Yang nie macam korang pakai scrub la...sama je cuma yang nie bau herba-herba sikit la...lepas pakai memang rasa kulit tu licin mulus je...sesuai guna untuk buang daki-daki badan lepas bersalin tu... syok jugak guna masa tengah mandi, sambil-sambil tu sapu sambil-sambil berkhayal tentang kecomelan baby anda...hohoho memang 2 jam dalam bilik air je la jawab nya!
 9) Pilis
- Yang nie untuk tepek kat dahi tu...dia serbuk, jadi korang kena campur dengan air sikit... pilis nie tak rasa panas (sesetengah produk pilis nie rasa panas). Kegunaan nya untuk hilang kan pening kepala...memang sepanjang berpantang aqu tak pernah dapat sakit kepala...makna nya ape??? makna nya produk nie berjaya dengan jaya nya!
 10) Tapel
- Ape benda tapel tu??? Ala yang guna kat perut tu....kegunaan nya untuk mempercepatkan pengecutan rahim...cara nak pakai nya korang kena bancuh dengan air pastu lumur kat perut sebelum pakai bengkung...tapi aqu sarankan lepas korang dah lumur tu, tepek tisu tandas atas tu baru pakai bengkung tu supaya tak la kotor bengkung korang tu nanti. Rasa dia sikit panas-panas la... *tepek dengan tisu tandas lagi elok dari lapik dengan kain, sebab mengelakan kulit gatal-gatal*
 11) Bengkung
- Tanamera mengunakan konsep bengkung tradisional...panjang tali dia jangan cakap la, memang panjang berjela-jela...and nak pakai dia pun memerlukan orang lain bantu... tu yang aqu kurang minat sikt, sebab payah nak pakai...bila nak pakai je, jenuh la aqu kena panggil laki aqu tolong.. *aqu cadangkan tanamera buat la 2 jenis, satu jenis nie and satu lagi jenis moden...baru mesra penguna ;) *



Tungku sume tak de ke??? Ada... cuma dia bukan dalam set la, dengan kata lain kena beli asing-asing la... Dan produk nie memang tak de jual kat kedai-kedai jamu or kedai-kedai tepi jalan tu...diaorang cuma ada online (stokis) or kat kedai HQ dia je...jadi jangan risau bab-bab tiruan nie...

Kat mana nak cari??? Aqu beli kat sini... HAZAIRIN BUDIMAN. Jangan terkejut, dia memang seorang lelaki...kenape, tak boleh ka lelaki jual produk macam nie???? Berurusan dengan dia sangat la mudah dan senang dan cepat...plus dia punya web pun sangat mudah nak paham, jelas sangat-sangat... Yang lagi syok, aqu dapat free sebotol minyak kelapa dara...di sebab kan aqu dah ada sebotol maka yang sebotol lagi tu aqu bagi member husband aqu...mane taw dia pun berminat nak guna produk nie jugak nanti...

sesapa yang berminat sila la contact en.hazairin tu ye...aqu jamin korang berpuas hati dengan cara dia berurusan...


nie yang aqu beli...semua jumlah dan barang yang di beli di tulis jelas..

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

Comments
1 Comments

1 00 rajin nak comment:

Yumida Huda said...

WAH BAGUSNYE..COMPLETE BRGN YG DIJUAL

follower ke 1112..jemput singgah ke blog Yumida & follow back klo sudi
http://umikasum.blogspot.com