1 penyumbang pandangan

"kuning" sebab kuning???? -.-

Assalamualaikum

Kuning! Satu warna yang aqu kurang gemar dari kecik. *maaf agung, saya tidak bermaksud nak membelakangkan daulat. peace! daulat tuanku*

Ape kes pasai kuning???

Ohhh anak ku kena penyakit yang di sebut "kuning". Yup, sebenar nya sume baby akan dapat kuning nie, kira kuning nie satu proses lebih kurang dalam katagori wajib yang perlu di lalui oleh baby dalam proses pembesaran..tapi ibu mana yang sanggup nak tengok anak nya terkena kuning.. sedang kan kalau di gigit nyamuk pun, dah di sumpah seranah nya keturunan nyamuk tu, ini kan pulak tengok kulit anak betukar jadi kuning-kuning...ohhh tak sanggup!



Tapi apakan daya, aqu tak mampu melawan takdir. *cehhh ayat* Di sebab kan bacaan kuning anak aqu 280, maka anak ku terpaksa di tahan di wad plus aqu sekali, maka bertapa la kami 2 hari 1 malam di hospital tu... *tapi sape kata dukk hospital tak best, macam hotel wo...makan minum sume tersedia plus lauk sesedap...cer bayang di sedia nasi tomato makan tengah hari, tak ke mewah kau!*

Tapi aqu cukup tak puas hati isu kuning-kuning nie...kekadang rasa macam nak korek-korek pemikiran manusia nie menjadi sedikit berpijak di bumi. Aqu bukan nak kata aqu nie bagus gile, or hebat dan jauh sekali nak cakap besar. Aqu minta maaf la kalau ada yang akan terasa apa yang aqu cakap, cuma aqu nak korang berfikir... Ya aqu nie cuma belajar degree jurusan yang tak de kena megena dengan perubatan, maka tahap ketidakpandaian a.k.a "ke-bodoh-an" aqu dalam isu perubatan nie memang aqu tak nafi kan..cuma..


"orang tua-tua kata budak baru lahir jangan di pakai kan barang yang ada warna kuning, tu yang jadi kuning nya". 

Ha????? Adakah warna kuning di kain atau barangan yang di pakai oleh baby tu akan meresap ke kulit baby tersebut maka terjadi nya kuning???? Kenapa warna lain tak meresap pulak ke kulit baby tu??? macam mana pulak kulit baby tu taw beza kan warna kuning ke warna biru ke pink ke???? Agrhhhhh jenuh aqu pikir.....*al maklum macam aqu cakap, tahap ketidakpandaian aqu dalam isu perubatan nie kan "bodoh"*

Maaf aqu bukan nak isu kan orang tua-tua dulu berpikiran tah hape-hape *aqu bukan la kurang di ajar sebegitu sekali*...cuma macam aqu kata, kenapa warna kuning??? kenapa dia tak kata "pakai kan anak baru lahir tu warna pink, nanti kulit dia boleh jadi pinky-pinky sikit"... kan??? =.="

Erm...tapi untuk menghormati hati banyak pihak a.k.a lebih kepada jaga hati, maka aqu campak kan la jejauh rasa hati nie dan aqu turuti kan je la walaupun hati nie rasa nak bukan forum berhujah-hujah pasal isu tu..

Tapi tak kan aqu je perlu jaga hati orang kan, kita kena la adil dalam berurusan... maka aqu pulak kata kan "kan orang cina kata warna merah and gold tu bawa tuah...." maka lepas nie kalau nak beli barang baby biar warna merah terang bederang gitu, baru bawa tuah budak tu kan???? -.^

nota sentap : dengar kata orang tua-tua tu boleh...tapi jangan sampai tergugat akidah kita. Bak kata orang tua-tua, "jangan potong kuku malam-malam, nanti harimau kejar", kalau rumah kau dalam hutan maka sila la dengar cakap..takut di baham harimau gara-gara potong kuku =.=



nota untuk agung : erk.....jangan pakai kan baby warna kuning taw...
ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

0 penyumbang pandangan

ucapan ter...amat terima kasih

Assalamualaikum

Erk...ucapan ikhlas untuk "ahli Bn".

--> Sey tulis surat ni bukan apo2 do... sajo yor nak ucapkan timo kasih yg amek kat YB-YB sekalian sebab monaikkan rogo minyak hari tu... lopeh ni bilo rogo minyak naik, rogo barang yang lain pun akan naik jugak laaa... banggo boto raso sey... macam duduk kek LAS VEGAS plak... 


Sey janji dongan YB2 sumo,yang sey akan ubah tabiat sey dari makan ikan kombung yang dah merah monyalo mato eh dan pocah bodorai porut ikan tu pado ikan koring yor.. sey sanggup berkorban untuk negaro... Anak sey yang 7 orang tu yang dah buleh buek team futsal tu buleh la borkojo lopeh sekolah, buek bantu omak ayah dorang ni haaa... kalau tak kojo pun buleh la jadi mat rempit kek SENAWANG tu ha... dapek jugakla duit sikit... buleh la monoruskan tradisi keluargo sey yang tak peghonah dorhako kek negaro yang sey cintai..

Raso2 eh, sey nak ubah suai bilik2 yang ado kek rumah sey.... nak buek tompek bolo ikan dongan tanam sayur cagho hidroponik... sey torpakso tanam kek dalam bilik sobab sey tinggal dokek rumah flat yor (apo binche'eh)...

Rebet yang YB2 bagi kek sey molampuih lobih eh dari koporluan sey tu... bilo sey congak-congak an, sey cumo guno 20sen yor duit minyak motor sohari... adalah untung 21 sen... bak kato si SAIDAH AF6 'okey la tuuuuuu'.

Team futsal sey tu, nak sughuh eksesais hari2 borjalan kaki tak pun naik basikal poi sokolah... adolah dalam 5 km... dokek yor tuuuuu...
 

Buek pormulaan nak ubah kehidupan sey.... sey takkan gunokan gulo bilo buek kopi.... takkan gunokan topung buek cokodok.... sey nak gantikan boreh dongan ubi... tiap2 hari sey dongan keluargo akan berposo (kecuali hari2 yang diharamkan berposo)... itu antagho cagho sey ngubah an cagho hidup sey.. Ado banyak laie cagho... sumo kono negaro kito... dan sey mintak bebonar YB naikkan sokali rogo TOL sobab jiran sobolah sey ni orang pombangkang... dio solalu guno an highway... biar padan muko eh... bayarla tol banyak2... Jangan pulo diturunkan gaji montoghi2... sian diorang... anak bini nak makan apo... tak dapek nak 'menyoping' kek LANDEN...

Akhir kato... sey totap sokong YB2 sokalian...sey takkan sokong pombangkang... ntah apo2 ntah... Jangan lupo yor YB... naikkan rogo tol banyak2 biar orang sobolah rumah sey ni 'tojoley lidah' eh nak bayar an...

sokian timo kasih...

pocah kaco, pocah goleh,
dah baco, harap baleh.



ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

4 penyumbang pandangan

saya, syahmi safaraz ;)

Assalamualaikum

Selamat lahir ke dunia anak ibu... :) 

19/09/2003 - 09:50am.
Hakhakhak tak sangka aqu dah jadi mak orang.hhahahahhaha  *opsss kena matang*

camne pengalaman??? Arghhh belum ada mood nak menaip bab tu. *jujur nya, aqu dah lupe camne rasa sakit bersalin lepas tengok anak dopan mato..tapi sumpah pengalaman bersalin sangat sangat sangat sangat best! Erk...taun depan nak lagi ;p *

Dan selepas sekian lama meng'teka-teki"kan nama anak den...hari nie dengan rasmi nya budak tecik tomey telah di beri nama :




cak sume!!

matlamat seterus nya : baby girl.erkkkk~lallalala

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

1 penyumbang pandangan

o.O sudah..."berbabi" pulak!

Assalamualaikum

"Babi", adakah ia perkataan carutan??? Tidak, ia sejenis haiwan.

Dan bila tepung yang kita dok masak cekodok hari-hari mengandungi babi, adakah ia carutan??? Ya! F**k la....baru dapat tahu setelah aqu hidup selama 24 tahun nie???? Arghhhh damn damn!!! *maaf, emosi kekasaran*. Lepas nie terpaksa la aqu buat cekodok roti je...

Luangkan masa anda 4 min, dengar nie...



Betul ke nie???? Kena pegi pejabat JAKIM nie cari pengesahan...ayoyo~

Eek tepung 1 MALAYSIA ok tak???? *still tak boleh terima tak dapat makan cekodok -.- *  Mari la ke kedai 1 Malaysia pak jib~ 


ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

1 penyumbang pandangan

al kisah nak kembar..

Assalamualaikum

Tetiba teringat perbualan santai semalam tentang anak kembar, siapa kembar dan jodoh dengan yang memiliki kembar.. 

Erm memang sangat cute bila dapat tengok aksi mereka yang kembar nie, lagi-lagi yang seiras...


Maka bila bercerita cot cet cot cet tentang kembar, of course pasti terkeluarnya satu persoalan..persoalan hape??? 

Nahhh nie dia --> "macam mana nak dapat anak kembar????"

Ya persoalan yang hanya memerlukan jawapan secara lisan tanpa membuat praktikal secara live di depan umum. ;p *sila jangan membayangkan maksud yang berunsur 18tahun ke atas*

Maka otak berputar ligat membuat flashback mengigat ilmu yang pernah di timba di sekolah satu ketika dulu... --unsur-unsur kromosom X dan Y--




Ya, topik yang membuatkan aqu celaru nak mengigat dan menghubung kait kan antara X dan Y satu ketika dulu masa zaman persekolahan...dan termasuk jugak dalam katagori topik "belasah je la jawab soalan nie".

Dan sekarang, selepas berkahwin..tanpa huraian tanpa penjelasan tanpa kelas tambahan tanpa buku teks tanpa gambar rajah tanpa cikgu yang membuat muka bengang sebab aqu tak paham-paham, aqu tetiba sudah dapat paham dengan sendiri nya dan hanya melakar gambar rajah tersebut dalam otak untuk menghubung kait kan nya ^_* . 

Kesimpulan nya....setiap ilmu yang dimiliki memerlukan praktikal dan terjemahkan melalui perbuatan, baru la boleh pahammmmmmmmmm.hahhahahah ;) *maka topik tu tak sesuai di ajar ketika di sekolah, harus di ajar ketika kursus kawin jer~lallalalala*



ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

0 penyumbang pandangan

untuk di lelong~

Assalamualaikum

Holla~ :) selamat hari Malaysia untuk semua warga Malaysia termasuk warga bangladesh, indonesia, nepal dan sewaktu dengan nya juga.. *al-maklum, kekadang aqu sendiri dah konfus yang mana sesetengah tempat kat malaysia nie di penuhi warga mereka berbanding warga Malaysia sendiri..maka bila aqu berada di tempat-tempat begitu, aqu merasakan aqu pulak yang sedang "melawat" negara diaorang walaupun Malaysia ini tempat tanah tumpah darah ibuku semasa melahirkan aqu dulu.... ;p*

So berbalik pada topik...

Adakah aqu ingin membuat jualan lelong besar-besaran???  Banyak sangat ke barang aqu miliki sampai nak lelong melelong nie??? Jawapan nya TIDAK, aqu cuma ingin melelong seekor binatang ternakan. *jap konfus lagi, adakah betul haiwan yang ingin aqu lelong itu termasuk dalam katagori binatang ternakan??? agrhhhh pening!* Mari lah sempena hari raya korban yang bakal menjelang nie, mari lah membeli nya untuk di buat hidangan di pagi raya nanti~

Jadi apa yang ingin aqu lelong???

Ha nie dia...


aqu nak lelong si panjang itu~
 Erk aqu sendiri konfus adakah si panjang itu dalam katagori ikan atau buaya...dan aqu sendiri tak taw nama dia, aqu bagi nama dia "gator" je la..sebab rupe dia macam buaya yang tidak berkaki tapi bersirip. =.=" Kenapa aqu nak lelong si panjang nie??? Sebab keje dia makan, makan, makan dan makan!!! Dari sekecik dua jari ukuran dia, sekarang nahhh hambik kau sebesau lengan haku! Abis sume anak-anak ikan aqu di telan nya hidup-hidup...dan sekarang hanya tinggal si kekura a.k.a "memot" kesayangan aqu tu yang menemani dia...tu pun belum tentu si kekura aqu tu sudi berkawan dengan dia.hahahha


si memot itu juga ku bela dari sebesar ibu jari..dan sekarang dah demok~

mereka main sape berenang paling laju~
Ada yang berminat tak dengan haiwan nie??? kalau nak, please la contact aqu secepat mungkin, aqu bagi free pun boleh...*risau aqu dia membesar kang, dia telan nye aqu pulak.hahhahah*. Ohhh lupe, aqu melong haiwan nie tanpa pengetahuan husband aqu, hagak-hagak dia mengamuk tak aqu nak halau ikan dia nie???hahahhaha
ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

2 penyumbang pandangan

review : body mist (VS)

Assalamualaikum

VS???? hape tuh??? 

VS pun tak taw???? Ahhh shame on you!!! VS nie singkatan untuk victoria's secret yang mana tiada kaitan langsung dengan kawan se'univesiti aqu dulu yang bernama victoria tu! Sesapa yang tak kenal jenama VS nie, sila la mengaku diri anda tidak terlalu mengikuti perkembangan arus kecantikan dunia, sebab VS nie merupakan jenama yang boleh tahan gah nya... *tak rugi pun kalau mengaku, sebab aqu sendiri pun baru je tau.hahhahahah*

Aqu dapat benda nie dari abang kesayangan aqu... *terima kasih angah.muah muahhh*


Entah kenapa abang aqu begitu baik menghadiah kan benda nie kat aqu *ke badan aqu ada aroma yang masam???? ohhh tidak! mustahil! aqu wangi..hhahahah*

Benda nie nama dia body mist..dengan kata lain semburan aroma terapi.. *jangan ingat orang bermasaalah je memerlukan terapi okeh!*

So setelah aqu guna benda nie, sumpah bau dia sodap gile!!! Dia lebih kurang macam minyak wangi jugak, cuma dia lebih kepada terapi..ha paham tak ape aqu terang nie?? Tak paham sudah..janji korang taw bau dia sedap gile..

Biasa nya benda nie di guna selepas mandi, memang segar la jadi nya..bau dia ala-ala buah anggur gitu..syokkkk wo! *sampai aqu terasa asyik nak mandi sembur mandi sembur mandi dan sembur~*

Walaupun sebotol nie ade 250ml, tapi aqu tak taw la buleh bertahan sampai bape lama...al-maklum la bila orang jakun dapat benda menarik, maka keterujaan nya memang sangat ketara...

nota terkojut :berat aqu naik 3 kilo lebih dalam masa 2 minggu...sape buleh lawan???? =.=" masak lomak la aqu nak berpantang~
ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

1 penyumbang pandangan

sila redeem sekarang~

Assalamualaikum

Hola~ Pagi yang hening lagi damai nie, mata ngantok gile kot! Angin bertiup sayup-sayup je, memang tunggu masa je nak buat kuak lentang atas katil nie...~

Ha aqu maw kongsi dengan korang 1 benda yang korang buleh dapat free je, di kala harga minyak naik nie memang semua orang berebut nak benda free je....bak kata laki aqu, "sekarang nilai seposen pun semua orang dah berkira"... *kalau jumpa seposen tengah jalan, buat muka tak malu kutip ye...jangan pandang sebelah mata, bernilai okeh! ;p *

Di mula kan cerita...

Tadi abang posmen datang membunyi kan hon van dia sekuat yang mampu *serius kuat, aqu yang kat dapur tengah bertukang dengan kuali pun boleh dengar dengan jelas nya bunyi honnya macam kat sebelah telinga -.-*

Aqu menuju ke depan, "ha sabor!", selambe je aqu jerit kat abang posmen tu.

"Erm nur suhana?

"Aah..", dalam hati terpikir gak aqu *hati boleh berpikir????*...eh untuk haku ke, sape pulak yang baik hati nak bagi hadiah bagai...

Aqu dapat benda nie...


dari ajinomoto punya company *bukan aji tak de moto okeh!*
 Dan diaorang bagi aqu nie...



Okeh la dapat woven bag, buleh la aqu guna untuk gi bershopping kat pasaraya *pencinta alam sekitar, plastik beg perlu di kurang kan pengunaan ye~*. Lagi satu dapat sebotol besau perencah masakan tu..kalau beli kat kedai maw la 4 5 hinggit jugak keluar bajet..tapi aqu dapat nie free je~

Korang nak jugak??

Buleh buleh...tapi jangan ingat benda free nie turun dari langit tanpa usaha okeh! Bak kata mak haku "yang bulat tak kan datang bergolek, selagi tak de yang menendang atau mengolek kan nya!". Cuma nya tak la susah pun...tengah-tengah korang mengadap PC tu, curi la masa 3 min je gi web NIE...pastu yang belum pernah sign up tu, sila la buat hape yang patut...than korang jawab la soalan dia dalam 2 ke 3 soalan je..mudah je soalan, jawapan pun korang buleh dapat direct terus kat gambar dalam soalan tu... dan lepas tekan send, maka selesai!

Korang tak payah la sesusah nak klik hari-hari tengok nama korang naik ke tidak..tunggu je email dari diaorang...pastu sampai la sekotak hadiah itu~

Okeh la di sebab kan aqu dah dapat benda nie, maka mood memasak tetiba berkobar-kobar... tata oll~

nota mak aqu : jangan makan ajinomoto bebanyak, kang botak kepala kome~
ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

1 penyumbang pandangan

Harga minyak tak naik la!

Assalamualaikum

Hoh ape yang korang kecoh-kecoh kan sangat marah kerajaan, marah najib nie...korang nie belajar tetinggi tapi statement yang budak darjah 2 boleh faham pun korang tak faham...ape kes.. kan najib kata "subsidi minyak di kurang kan", bukan nya dia kata "harga minyak di naik kan". Betul tak pak jib =.=" *di sebab terlalu tertekan dengan kenaikan harga minyak, maka semakin mereng otak ku*

Oh ya, aqu menulis nie dengan tujuan makcik-makcik di kampung tu membaca nya, please makcik baca la...saya dah tak taw macam mana maw buka pemikiran memakcik bila memakcik asyik memuji "baguih BN bagi BR1M, bagi duit kat rakyat...". 


Erm aqu petik pulak statement dari seseorang nie..
 "Alah kerajaan naik kan harga minyak 20sen je, korang dah hentam kerajaan...tapi bila kerajaan bagi BR1M, naik kan BR1M, tak de pulak korang nak puji kerajaan. Tak tau bersyukur"

Aiyoyo ini orang ha, sekolah dia banyak tinggi tapi mungkin dia tak sempat belajar sampai atas, sekolah sudah runtuh punya. -.- ko ingat kita tengah cerita pasal harga asam keping naik 2 ringgit sepeket ke??? Kalau takat harga asam keping yang naik, boleh jugak aqu konsider makan asam pedas 2 bulan sekali...nie petrol la brader, orang guna tiap-tiap hari!

Ya betul bila kita dengar ayat  nie "Walaupun subsidi minyak di kurang kan, ini tidak akan membebankan rakyat kerana kita akan naik kan BR1M". Ya memang sopan santun ayat menusuk-nusuk kalbu bila mendengar nya..tapi cer la pikir...

Logik nya --> BR1M di naik kan BERKEMUNGKINAN 3 tahun sekali, dankita memperoleh BR1M setahun sekali...dan compare dengan isu petrol dan diesel pulak, memang la harga minyak naik 20sen SAJA, tapi 20sen tu untuk seliter...bukan seratus liter... jadi maw tanya la, dalam sebulan isi minyak seliter je ke??? Ke dalam setahun tu seliter je??? Dan korang sedar tak bila dah harga petrol naik, bermakna nya secara automatik tanpa menggunakan manual nya, harga barang lain pun konfem naik! Yang paling aqu konfem, mamak punya kedai lah yang akan ambik tindakan terpantas sekali -.-

Dan....jangan lupa, bila harga petrol dan diesel naik, konfem tambang bus dan teksi naik sama..betul tak?? Tak kan la pakcik-pakcik teksi tu pulak yang kena tanggung bagi subsidi kat penumpang kan? 

Jadi nampak tak pelaburan bijak yang sedang di lakukan??? *bagi RM700 tapi kaut RM70 000 je gaya nya~* Ha nampak, aqu puji bijak kat situ...kenapa aqu puji bijak??? Sebab kerajaan telah berjaya memikirkan salah satu cara untuk menagani tanda nagatif di belanjawan negara... *sesekali kita kena puji kepandaian orang, jangan taw mengkritik je ;p nampak sangat hipokrit aqu nie.hahahhaha*

Kesimpulan nya, sila la buang semua signboard-signboard yang berada di tol-tol highway yang melarang membawa kereta kuda/ kereta lembu dan beca tu ye..sebab nya, lepas nie mungkin ada yang balik kampung bawak kereta lembu je dari KL ke Kedah -.- 2 hari 3 malam baru sampai..

Adakah orang-orang atasan itu faham dengan apa yang di katakan "tidak membebankan rakyat", sedang kan untuk ke mana-mana sekali pun duit petrol bukan nya mengunakan duit dari dompet mereka sendiri tapi memperoleh "biasiswa" penuh dari duit negara.


Mohon maaf kepada penyokong BN sekalian, saya bukan nak emo terlebih...sebenar nya saya tak nak ambik kisah pun, tapi kenapa saya pun kena tempias nya.. Saya tak sokong BN pun, saya kena tanggung untuk kenaikan harga minyak jugak..jadi nya itu la jawapan kenapa saya tak sokong BN pun, saya kena pergi ambik duit BR1M jugak...

nota ringkas je : lain kali time pilihan raya, jangan la kuar kan banyak sangat bendera tu sampai lampu isyarat pun kena selubung dengan warna biru..kan lebih afdal di guna untuk pembangunan negara duit tu ;)


mari-mari balik kampung~ hoho


ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

3 penyumbang pandangan

nikmat mengandung...

Assalamualaikum

Subhan'Allah... Ya Allah, syukur aqu telah di beri satu lagi kenikmatan hidup sebagai seorang wanita..iaitu mengandung. Agak lama gak aqu ambik masa nak menulis tentang nie..bukan pe, tak tau nak mula dari mana sebenarnya..sebab macam-macam yang nak di luah kalau di ikut kan.. sumpah, perasaan mengandung tu memang tersangat best!

Tengah tengok adnan sempit 3 tadi, tetiba terlintas nak buat entry pasal pengalaman aqu mengandung nie...bukan pe, cerita tu ada jugak serba sikit tersembur-sembur tempias kat aqu..hehhe memang bila dah alami, baru kita faham yang setiap perempuan tu sebenarnya tak kan sama pengalaman nya..berbeza-beza..dan Alhamdulillah sepanjang aqu mengandung anak pertama nie, tak de pulak kritikal sangat alahan mahupun bab idam mengidam yang aqu alami.. *bagi aqu la tak kritikal, bagi laki aqu yang terpaksa melayani bini kesayangan dia nie tah la...hahhahaha*

Memang lumrah la bila mengandung nie maka alah, idam mengidam, sakit sikit-sikit tu lumrah la...*sakit bersalin tu lagi maha dasyat rasa nya, jadi time mengandung kuat kan la iman*. Tapi memang tak dapat ungkap macam mana perasaan gembira, syahdu, syukur timbul sekali gus bila tengah duduk-duduk tetiba tengok perut bergerak-gerak sendiri tertimbul-timbul senget sebelah la..*apa la agak nya yang anak aqu buat sampai camtu sekali pergerakan nya*

 
Kalau nak di cite bab alah, oh aqu tidak mempunyai masalah...syukur! cuma 3 4 kali je aqu muntah, tu pun punca minum susu time subuh... bab lain, memang aqu tak de alah pape...memang syok! Sume aqu telan, sume aqu hadap...

Kalau pasal mengidam, seingat aqu tak de pulak aqu mengidam yang pelik pun...cuma satu nie je, laki aqu selalu isu kan kalau ade kekawan dia sesaje sembang kosong tanya aqu ade mengidam pelik-pelik tak.. iaitu laksa johor. Kenapa??? Sebab aqu terasa nak makan laksa johor masa tu, dan jam pada waktu tu menunjukan pukul 11.30 malam.hahhaha Mana nak cari jah oi laksa johor tetengah malam gitu.hahhahah Bingung laki aqu pikir mane jual laksa johor memalam tu, siap dia buat offer makan laksa biasa je tak nak ke...ah tekak nie, kalau laksa johor kata nya maka di offer laksa kelantan ke laksa tengganu ke laksa pahang ke tetap nak laksa johor jugak! Sudah nya tidur dalam kempunan den tak dapat makan laksa johor malam tu...tapi yang pelik nya, selang 2 hari lepas tu mak aqu buat laksa johor...yang aqu pelik, tak de pulak kitaorang tanya or cakap pape kat mak aqu pasal laksa tu... *mak aqu nie ade ilmu baca hati orang ke???*

Tapi kalau bab kaki kejang time memalam, ha memang aqu la raja nya...ayoyo sakit wo... kekadang satu malam tu, ade la 3 4 kali kaki ku kejang...sampai kan kekadang tu, tak sampai hati nak kejut laki aqu..kesian pulak tengok tido dia terganggu. Orang kata, kalau nak elak kaki kejang maka bila tito tu alas kan kaki dengan bantal bagi tinggi sikit kaki dari badan...tapi macam tak berkesan je kat aqu...jangan kata alas kaki dengan bantal, siap aqu selibung kaki aqu tak bagi masuk angin bagai, tapi still jugak kejang memalam..maka nya aqu redha...mungkin nie bahagian yang aqu kena tanggung untuk mengantikan alahan yang tak aqu hadapi...

Tapi time mengandung nie, aqu ada satu tabiat pelik...memang aqu perasan tabiat tu baru muncul time aqu mula mengandung..aqu suka duduk di tempat yang sejuk dan gelap. Dah macam lumut nak membiak pulak dah -.- Hohoho jangan seram, aqu bukan lah jelmaan kak limah.hehhehe Entah kenapa, aqu cukup pantang bila lampu di nyala kan terang benderang walaupun time waktu malam, ataupun langsir or pintu di kuak seluas luas nya untuk bagi cahaya masuk. *tapi cahaya keimanan aqu tak pantang* Kalau time mandi tu, memang dah jadi tabiat aqu mandi dalam gelap hanya di suruh samar-samar cahaya...fuhhhh syok wo tenang je rasa...dengan suasana sejuk nya lagi, memang tenang..sampai kan mak aqu kata, "suka sangat duduk dalam gelap, karang hitam anak kuar". -.- apekah..adakah warna kulit janin di pengaruhi dengan warna sekeliling???? -.- mak aqu pun...

okai la, setakat nie je mampu pinggang ku bertahan untuk duduk...esok lusa aqu cerita lagi.. Insya Allah kalau ada masa aqu akan review kan produk yang aqu guna time mengandung dan untuk lepas bersalin sume..mana tau berguna untuk bakal ibu di luar sana.

nota gumbira : anak ku punya rezeki melimpah ruah, macam-macam dia dah dapat. Setiap anak tu ada rezeki mereka tersendiri. :)

nota tahniah : untuk kawan shahida, selamat menuju alam rumah tangga yang tinggal beberapa hari je lagi nie...*insya Allah kalau ade rezeki aqu makan nasi minyak ang, sampai la aqu*. Dan buat cik nadiakeeza, den terhidu bau-bau bacang nasi minyak dari ang..bila kad maw sampai???hahhahah


- naluri keibuan yang Allah tanam kan dalam jiwa seorang wanita tu melebihi segala nya.. sehingga kan cuba la tanya mana ibu sekali pun pasti pernah terkeluar nya doa ini dari hati mereka, "Ya Allah, aqu sanggup menanggung sakit/derita nie..tapi jangan lah anak aqu turut merasai nya -

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)

1 penyumbang pandangan

diskaun la sangattttt!

Assalamualaikum

Helo reader, salam kembali *untuk aqu*.hahhahaha Lame gile tak meng'update'..sibuk yang di buat-buat biasa lah~ Erk, agak-agak basi tak kalau aqu baru nak mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada semua-semua yang pernah menjenguk, membaca, mengskodeng, mahupun yang sekadar memandang sebelah mata kat blog bertaraf syok sendiri nie... *ingat kepada SEMUA ye, aqu da minta maaf nie..maap kan cepat!hhahahha*

Ha sebenar nya tujuan utama aqu nak menulis nie adalah untuk berkongsi amukan yang aqu alami dalam beberapa hari yang lepas...maw taw cite??? kalau tak nak tau tak pe la, biar la aqu menceritakan pada yang sudi... kalau nak taw terima kasih kerana sudi memberi simpati pada luahan hati ku ini...ohhh sadis!

Sebenar nya dalam beberapa hari lepas, ibu aqu dengan senyum-senyum nya terhencit-hencit merapatkan diri pada ku sambil berkata "kak, mak ingat nak beli kuali yang nie...ada 50%++ diskaun...murah nie". Aqu pun tengok la kupon yang ibu aqu hulur kan tu...

"mane mak dapat nie", saje la nak memperlihatkan keperihatinan aqu nie dengan memandang serius segala permintaan nya. *anak mee-tali tak aqu??? -.-*

"hari tu mak beli mesin blender tu, dapat kupon nie"...

semua stok habis~
"aik dah tu kenapa mak tak terus beli je time tu...". Sebab mengikut pandagan aqu, kupon yang di beri tu tidak memerlukan masa untuk pikir lama sama ada untuk membeli nya atau tidak..sebab dah state harga siap-siap pada kupon tu.

"tak tau pun dapat kupon nie ha , orang tu tak de cakap dapat kupon nie...dia terus masuk dalam kotak dalam blender tu...time nak guna blender tu baru perasan". Aqu pun malas nak panjang cerita sebab dah lambat, aqu orite kan aje la...maka dalam kepada aqu sepanjang perjalanan asyik "kuali mak, kuali mak, kuali mak"..ye la takut terlupa pulak, kecewa pulak ibu aqu.

Dari Gombak sampai ke Rawang aqu mencari kuali mak aqu tu, dan setiap satu kedai tu aqu cuma di beri dengan jawapan yang sangat klise "oh stok dah habis". WTF! Apakah maksud nya....apakah korang yang mempunyai berpuluh-puluh cawangan, tapi hanya mengeluarkan 10 bijik kuali sebegitu untuk di jual di satu Malaysia???? Heran pulak aqu!

Dan yang lebih membingung kan aqu, baru 4 tapak aqu melangkah masuk salah satu dari kedai tu dan belum sempat menunjukan kuali mana yang aqu nak, pekerja tu dengan laju nya berkata "o nie stok semua dah habis". -.- Adakah aqu patut memuji mereka cekap dalam menjalan kan tugas, atau aqu perlu memuji mereka dengan "mesti kaya raya korang bulan nie kan sebab boleh habis semua stok setiap cawangan"???

Yang kelakar nya, kalau pergi keesokan hari lepas tarikh tutup promotion then buat-buat nak beli kuali yang sama...tetiba stok nya ada berlambak-lambak~ Siap kata maw yang mana satu punya design~ Oh mungkin masa tetengah malam masa semua orang tido, santa claus datang memasukan stok-stok kuali tu di setiap cawangan nya kembali.

nota pengajaran : dah terkena banyak kali sebenarnya dengan promosi-promosi macam nie..., bila pergi je mesti dapat jawapan "stok dah habis", walaupun pergi masa hari pertama promotion...cuba kau bayang jah, hari pertama pun stok dah habis..padahal aqu tengok kedai dia sunyi sepi je...jadi sape yang borong nya??? maka nya kalau dapat kupon yang ada ayat "bergantung pada stok", jangan la percaya sangat!

ringankan tangan, sudikan diri tekan "LIKE" ;)